Maar Rusland beschikt niet alleen over grote fossiele reserves, het heeft ook verreweg het grootste bos ter wereld. Met ongeveer 815 miljoen ha bos is het bijna twee keer zo groot als het Braziliaanse Amazonegebied en goed voor ongeveer 25% van alle bossen ter wereld.
Bos in overvloed, zo lijkt het, maar schijn bedriegt. Al één derde van het oorspronkelijke Russische bosareaal is verdwenen. Momenteel rest nog ruim acht miljoen vierkante kilometer. Slechts 43 procent daarvan bestaat uit oerbossen.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Suriname behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad.
Oekraïne, een land dat geeft om natuurbescherming
Oekraïne maakt deel uit van het "Groene Hart van Europa", waar grote natuurgebieden en wilde dieren nog relatief ongerept zijn. 16% van het land is bedekt met bossen, en er zijn 50 waterrijke gebieden geclassificeerd als "Ramsar"-gebieden van internationaal belang.
In een gebied van 8000 hectare wordt zelfs helemaal niks door de mens gedaan. Het Bayerischer Wald heeft meer dan 750 plantensoorten en heel veel soorten paddenstoelen. Je kunt in het park veel leren over het natuurlijk verloop van de natuur en de invloed van klimaatverandering.
Europa's grootste aaneengesloten natuurgebied!
De Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen.
Ongeveer 3% van de totale oppervlakte bestaat uit landbouwgrond. Een nog kleiner percentage bestaat uit steden en wegen. Een kwart van Noorwegen wordt bedekt door bossen, de rest door bergen, rivieren en meren.
Maar liefst 58% van het land is bedekt met bos, totaal 23.5 miljoen hectare. Ter vergelijking: Nederland heeft totaal 3.5 miljoen hectare. , zoals STORA, SCA, MoDo en Korsnäs Marma AB, bezitten ook een kwart van de op- pervlakte bos in Zweden.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
"70 procent van ons hout komt uit Rusland.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
Met momenteel zo'n 10 miljoen m3 aan invoer, is de handel van Rusland naar de EU slechts zo'n 2% van het totale EU houtverbruik (zie figuur 1). Figuur 1. Volume van de totale uitvoer van hout en houtproducten van Rusland naar de totale EU sinds 2000.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland) Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land.
De nummer één van de top vijf grootste natuurparken ter wereld ligt in Noord-Groenland. Het gebied wat 927.000 km2 groot is beslaat een gebied dat net zo groot is als 219 landen bij elkaar is er eentje die je niet mag missen!
Op 10 juni 1871 werd hier de laatste boom geveld in het achtduizendjarige oude bos, het laatste oerbos van Nederland - Beekbergerwoud. Als 'Het Woud' terug te vinden op negentiende-eeuwse kaarten. Geliefd om de rijkdom bij plantkundigen uit die tijd.
Oppervlakte. We beheren in totaal 270.000 hectare natuur in Nederland, waarvan 95% is opengesteld voor publiek: 96.000 ha bos.
In het grensgebied van Polen en Wit-Rusland ligt het laatste restje oerbos van Europa, het laatste Europees gemengd laaglandbos. Het Bialowieza National Park is een UNESCO Werelderfgoed en een World Biosphere Reserve en meer dan 1200 verschillende planten- en bomensoorten worden hier aangetroffen.
Volgens het Nationaal Instituut voor Geografische en Bosinformatie beslaan de bossen in Europees Frankrijk 16,8 miljoen hectare of 168.000 km 2 (cijfers voor de campagne van 2018).
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
Europa heeft meer dan 1.000 miljoen hectaren bos, verdeeld over 44 landen, hetzij 1,42 ha (meer dan twee voetbalvelden) per inwoner. Het bosoppervlak in de EU bedraagt gemiddeld 47% per land (al dient vermeld dat meer dan 80% van dit gebied in de Russische Federatie ligt).