Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen. Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière.
Minstens 1 jaar. Veel werkexperts zien een jaar als de minimale verblijfsduur op een eerste baan, tenzij je onder je niveau aangeworven wordt. Dan moet je de kans om je te verbeteren zeker niet laten liggen. Op een eerste job leer je vooral wat het betekent om ergens werknemer te zijn, in al zijn facetten.
En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
Ben je bang dat jij niet gaat aarden op je nieuwe werkplek? Realiseer je dan dat je aan veel dingen moet wennen, zoals aan de cultuur van de organisatie, de opdracht die je hebt gekregen en de manier waarop de organisatie in elkaar steekt. Ook je collega's hebben tijd nodig om jou beter te leren kennen.
Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.
Wisselen van baan is geen must
Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je plezier behoudt in je werk en je kunt blijven ontwikkelen. En nee, daarvoor hoef je niet perse van baan te veranderen. Niemeijer: 'Je kunt ook groeien door nieuwe taken op je te nemen binnen het bedrijf of de organisatie waar je nu al werkt. '
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).
In 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen in 2016 is de baanduur 10 jaar of langer. In 21 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 18 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 14 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 15 procent een baanduur korter dan 1 jaar.
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
Je kan alleen je tijdelijke contract eerder opzeggen als dit in je contract opgenomen is. Staat dit er niet in? Dan kan je alleen eerder ontslag nemen als je toestemming krijgt van je huidige werkgever.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Het is heel persoonlijk waar je gestressed van raakt, en in welke mate, maar misschien moet je niet zo streng zijn voor jezelf. Lange inwerktijd is heel normaal, wij merken bij ons ook dat het wel 6 maanden en langer duurt voordat iemand echt productief kan zijn.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Wat is een salarisindicatie? Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring. Een salarisindicatie wordt geschat op basis van het gemiddeld salaris van werknemers in jouw situatie.