In banken, hotels, supermarkten of grote warenhuizen zijn geldautomaten aanwezig waar je kan pinnen op dezelfde manier zoals dat in Nederland gaat. In de USA en Canada worden pinautomaten aangegeven met het 'ATM'-logo (Automatic Transmission Machine). Je brengt de pas in de automaat en je toetst je pincode in.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen. Let op: Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan.
Antwoord: Je kan met je creditcard (indien je een pincode op je creditcard hebt) of pinpas waarop het 'Cirrus'-logo staat afgedrukt in de USA en Canada geld pinnen.
Geld opnemen in New York
In New York kunt u geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Houd er wel rekening mee dat u een transactie-fee betaalt aan uw bank in Nederland. Daarnaast betaalt u geld aan de bank in New York, meestal tussen $3 en $6. Er wordt altijd eerst gevraagd of u akkoord gaat met deze kosten.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta. Lees hier wat je moet weten over het gebruik van je betaalpas in het buitenland.
Betalen gaat in de Verenigde Staten net even anders dan in Nederland. Zo gebruikt u uw pinpas, creditcard en contant geld het slimst. Veel reizigers vinden het fijn om voor vertrek alvast wat dollars in hun portemonnee te hebben. Bij vrijwel alle Nederlandse banken kunt u dollars kopen.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Accepteert men wel of niet euro's in Amerika? Je kan in Amerika alleen met dollars betalen, maar je kan wel jouw cash euro's gebruiken om deze om te wisselen naar dollars. Dat kan bij verschillende wisselkantoren.
Tips bij gebruik van uw bankpas
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Voor de kosten voor een individuele rondreis door West Amerika van 3 weken moet je rekening houden met ongeveer € 2.900,- tot € 3.800,- per persoon.
Let er wel op dat, wanneer u besluit contact geld mee te nemen naar Amerika, u nooit meer dan 10.000 Amerikaanse dollars in- of uit het land mag voeren. Indien u meer wilt meenemen, kunt u contact opnemen met de Amerikaanse douane.
Als je naar de USA of Canada gaat dien je altijd een creditkaart te hebben, bij het huren van een voertuig (camper en huurauto) is het hebben van een creditcard verplicht. De creditcard moet daarnaast ook op naam staan van de hoofdbestuurder. Het is aan te raden om op reis te gaan met twee creditcards.
Vanaf vandaag kunnen reizigers op Schiphol dollars pinnen bij een geldautomaat van ABN AMRO. De automaat bevindt zich achter de douane in Lounge 1.
Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-. Het invoeren, bezitten, verhandelen en gebruiken van softdrugs en harddrugs is in veel staten van Amerika verboden.
Elk type creditcard is welkom in de VS
De gemiddelde Amerikaan mag dan gemiddeld 5 creditcards hebben, je kunt eigenlijk elke creditcard vrijwel overal gebruiken. Het maakt dus niet uit of u een Visa, MasterCard of American Express heeft.
Amerika is een echt creditcardland. Zonder creditcard begin je er bijna niets. Zelfs de meest kleine bestellingen, zoals een kopje koffie, kun je bijna overal met je creditcard betalen. Zeker voor grotere uitgaven, zoals een hotelkamer of een huurauto, is het handig er eentje op zak te hebben.
Als u de EU binnenkomt of verlaat met 10 000 euro liquide middelen (of hetzelfde bedrag in andere valuta) of met een of meer van de onderstaande goederen (ter waarde van 10 000 euro), moet u hiervan aangifte doen bij de douane in het EU-land van aankomst of vertrek met behulp van het EU-aangifteformulier voor liquide ...
Officiële valuta: de dollar
Bankbiljetten en -munten mogen zonder beperking worden ingevoerd, maar bedragen van meer dan 10.000 (USD) moet u melden aan de douaneautoriteiten van de VS. Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de US-dollar.
Vreemde valuta wisselen bij een geldwisselkantoor
U kunt bij alle GWK Travelex vestigingen in Nederland buitenlands geld inwisselen voor euro's. Na uw reis kunt u eenvoudig uw buitenlands geld inwisselen voor euro's bij een GWK Travelex vestiging op de luchthavens.
Wisselkantoren op luchthavens rekenen vaak hogere tarieven dan 'gewone' pinautomaten. Net zoals een broodje kaas op Schiphol duurder is dan in de stad, is ook geld opnemen op luchthavens prijziger. De consument heeft minder opties om uit te kiezen en dat drijft de prijs op.
Heeft u een particuliere betaalrekening dan is het opnemen van biljetten met een bankpas meestal gratis. Het opnemen van biljetten met een zakelijke bankpas of met een creditcard kost in de meeste gevallen wel geld. Het opnemen en storten van biljetten en munten is dus niet altijd gratis.
In Nederland kun je vreemde valuta kopen en bestellen bij banken, via internet, bij wisselkantoren en bij GWK Travelex, de vroegere Grenswisselkantoren. Bij de aanschaf van vreemde valuta betaal je meestal wel provisiekosten. Het kan handiger en goedkoper zijn om gewoon geld te pinnen als je aankomt op je bestemming.
In de Verenigde Staten is de munteenheid de Amerikaanse Dollar, afgekort USD. In Amerika is het betalen met een creditcard meer gangbaar dan met een pinpas. Desondanks kun je op de meeste plekken zonder problemen pinnen. Fooi geven is in Amerika heel gebruikelijk.
In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent.