Oppervlakte. We beheren in totaal 270.000 hectare natuur in Nederland, waarvan 95% is opengesteld voor publiek: 96.000 ha bos.
Europa's grootste aaneengesloten natuurgebied!
De Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen.
Sinds 1950 is de oppervlakte bos toegenomen. Deze groei in bosoppervlakte gaat nog steeds door, in alle provincies. Gelderland is de meest bosrijke provincie, gevolgd door Noord-Brabant. In Groningen en Zeeland komt de minste hoeveelheid bos voor.
Nederland had in 2020 bijna 15% Natura 2000-natuur en 11% niet-Natura 2000 natuur begrensd (het Natuurnetwerk Nederland, NNN) en dat is inclusief binnenwater. Die 15% +11% = 26% komt overeen met een oppervlakte van 9.720 km² (waarvan ongeveer 6.700 km² op het land).
Het totale oppervlakte aan bos in Turkije nam sinds 2002 toe van 20,8 miljoen hectare naar 22,6 miljoen hectare. Pakdemirli liet weten dat Turkije grote doelen heeft voor 2023. “We willen tot dan 7 miljard jonge bomen planten. Zo zal dertig procent van de totale oppervlakte van Turkije uit bosgebied bestaan.”
Bos in overvloed, zo lijkt het, maar schijn bedriegt. Al één derde van het oorspronkelijke Russische bosareaal is verdwenen. Momenteel rest nog ruim acht miljoen vierkante kilometer. Slechts 43 procent daarvan bestaat uit oerbossen.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
LUXEMBURG (ANP) - Nederland is na Malta en Ierland het land met de minste bossen van alle EU-landen. Slechts 11 procent van het land is begroeid met bossen en andere boomrijke gebieden zoals parken. Alleen Malta (1 procent) en Ierland (10 procent) zijn nog minder boomrijk.
Malta, Cyprus en Luxemburg hebben het minste aantal natuurgebieden: alle drie minder dan honderd. Dit zijn, net als Nederland, kleine landen. Daarom is het interessanter om te kijken naar de oppervlakte die uit beschermde natuur bestaat.
1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland) Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land.
In een gebied van 8000 hectare wordt zelfs helemaal niks door de mens gedaan. Het Bayerischer Wald heeft meer dan 750 plantensoorten en heel veel soorten paddenstoelen. Je kunt in het park veel leren over het natuurlijk verloop van de natuur en de invloed van klimaatverandering.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Een veel gehoorde misvatting is dat er vroeger, althans in de afgelopen eeuwen, veel meer bos was in onze landstreken. Het beetje bos dat we nu hebben zou het restant zijn. Zowel in Nederland als in Vlaanderen is nu ongeveer 10% van het landoppervlak bos, maar eeuwenlang was hier nauwelijks bos.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren.
Ongeveer 3% van de totale oppervlakte bestaat uit landbouwgrond. Een nog kleiner percentage bestaat uit steden en wegen. Een kwart van Noorwegen wordt bedekt door bossen, de rest door bergen, rivieren en meren.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
1. Moraine Lake - Canada. Moraine Lake in het Banff National Park in Alberta, Canada. Het hele natuurgebied is werkelijk schitterend, maar dit meer straalt zulke serene rust uit dat het een welverdiende plaats heeft in de top 100 van mooiste plekken ter wereld.
Maar liefst 58% van het land is bedekt met bos, totaal 23.5 miljoen hectare. Ter vergelijking: Nederland heeft totaal 3.5 miljoen hectare. , zoals STORA, SCA, MoDo en Korsnäs Marma AB, bezitten ook een kwart van de op- pervlakte bos in Zweden.
De 1.699.000 ha nationaal bos op het vasteland van Frankrijk is verdeeld in 1.426 bossen. Vijfentachtig procent van deze massieven is bebost.
Het is geen wonder dat Zweden de perfecte bestemming is voor 'forest bathing'. De Zweedse bossen beslaan namelijk ongeveer 70 procent van het oppervlakte van Zweden.