Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
De ontbossing op aarde gaat in rap tempo door. Vorig jaar verdween 16 miljoen hectare bos. Dat is qua oppervlakte vier keer Nederland.
Dagelijks worden volgens National Geographic ongeveer 270.000 bomen gekapt. Tien procent daarvan wordt gebruikt voor de productie van toiletpapier. Dat komt neer op 27.000 bomen die dagelijks gekapt worden om na eenmalig gebruik weggespoeld te worden. Bomen zijn de longen van de aarde, wordt gezegd.
Tropische regenwouden zijn van onvoorstelbare waarde voor mensen, dieren en onze planeet. Toch worden er elke seconde 169 bomen gekapt.
Een boom wordt gekapt omdat hij de groei van anderen bomen in de weg staat. De mooiste en gezondste bomen van het bos krijgen meer groeiruimte als deze bomen worden geveld. Zij kunnen zich dan verder ontwikkelen. Dit leidt tot een bos met dikke, stormvaste en gezonde bomen.
Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.
Bomen waarin beschermde vogelsoorten (zoals bijvoorbeeld de boomvalk) jaarrond verblijven en/of hun nest hebben, mogen helemaal niet gekapt worden.
De bomen die worden gerooid gaan hoofdzakelijk naar de houtbewerking of worden verwerkt tot spaanplaat of papier. 'Losse takken en boomtoppen blijven soms liggen', legt Zijlstra uit. 'Dat is afhankelijk van de plannen voor het bos. Een gedeelte gaat ook door de versnipperaar en is de basis voor biomassa.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Als ik ervan uitga dat een boom 20 meter hoog is en bestaat uit een rechte stam met een doorsnee van 40 centimeter, dan is het totale volume van de stam zo'n 2,5 kuub. Ruim duizend kilo hout.
Een gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Dat betekent dat u met een standaard kruiwagen ongeveer 12 kruiwagens uit een kuub zand haalt (1000/80 = 12,5), ofwel 12 keer heen en weer lopen.
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
#2 Het Amazonewoud
Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
390 miljard bomen. Dat zijn de duizelingwekkende cijfers van het Amazonewoud. Tropisch ecoloog Hans ter Steege laat zich er niet door afschrikken. Hij heeft zichzelf de schijnbaar onmogelijke taak opgelegd om alle bomen van de Amazone in kaart te brengen.
Ja, dat klopt. Het (verstandig) kappen van bomen is heel goed voor een bos en bevordert de opname van CO2. Èn wij kunnen er dan vervolgens mooie gebouwen mee neerzetten. Je zou het niet zeggen maar door selectief hout weg te halen kunnen we bossen gezonder maken.
Ook de berk mag veelal worden gekapt zonder vergunning. De berk is ook een boom waarvan de dikte van de stam zelden oploopt. Hanteert uw gemeente echter geen minimum dikte aanduiding in de APV, dan moet u ook voor het kappen van de berk een vergunning aanvragen.
De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
De waarde van een boom
Verhagen schat de waarde van één boom uit de bedreigde beukenlaan op ongeveer 30.000 euro. "Omdat het een rij van 700 beuken is, daalt de waarde per boom naar 10.000 euro.
Suriname heeft de meeste bossen ter wereld. Tot en met vandaag is het land aan de noordoostkust van Zuid-Amerika gastheer van de conferentie van naties die veel bossen tellen en ook willen inzetten op het behoud van hun bomen: High Forest Cover and Low Deforestation (HFLD), oftewel de HFLD-landen.
Landen zijn niet even groot. Er zijn kleine landen zoals Luxemburg en hele grote zoals China. Wanneer men deze 2 landen met elkaar zou vergelijken om te zien welk land het meeste bos heeft, zijn grotere landen als Rusland in het voordeel.