De EU bestaat voor iets meer dan een derde, 158 miljoen hectare, uit bos. Hoeveel bomen zijn dat? Als vuistregel geldt bij aanplant: 1 boom per 4 vierkante meter, ofwel 2.500 bomen per hectare. Dan telt de EU dus zo'n 395 miljard bomen.
Op 16 juli 2021 publiceerde de Commissie een nieuwe EU-bossenstrategie. Deze onderstreept het belang van bossen in de strijd tegen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.
de omvang en de biodiversiteit van bossen te verbeteren, onder meer door tegen 2030 3 miljard nieuwe bomen te planten.
De strategie gaat vergezeld van een routekaart voor het tegen 2030 in de EU planten van ten minste drie miljard extra bomen, met volledige inachtneming van de ecologische beginselen.
Op één dag tijd heeft Ethiopië meer dan 200 miljoen bomen geplant. Dat heeft minister van Innovatie en Technologie Getahun Mekuria vandaag op Twitter gemeld. Daarmee denkt Ethiopië een wereldrecord gebroken te hebben. Ter ere van de Green Legacy Day in Ethiopië werd vandaag een groot aantal bomen geplant.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Sinds 1990 is er wereldwijd zo'n 178 miljoen hectare aan bos verdwenen, oftwel 4,2 procent van al het bos. De ontbossing wordt deels tegengegaan door het planten van nieuwe bomen. Als er evenveel bomen bijkomen als er worden gekapt (voor gebruik van bijvoorbeeld hout of papier), komt de ontbossing tot stilstand.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
Veel Nederlanders zijn dol op een stevige boswandeling. Toch is het niet vanzelfsprekend dat er bossen zijn in ons land. Natuurorganisaties voeren actie om ontbossing tegen te gaan. Maar let wel: in 1850 bestond Nederland slechts voor 1 procent uit bos.
Het verbeteren van de biodiversiteit is ook de reden dat er veel hout in de natuur blijft liggen. Het lijkt misschien 'zonde', maar dood en rottend hout is heel goed voor de natuur. Het creëert meer biodiversiteit doordat er veel schimmels op dood hout groeien, er insecten in wonen en er vogels op af komen.
In 2022, het 'Europees Jaar van de Jeugd', ligt de focus vooral op uitdagingen als duurzaamheid, digitalisering en inclusie. Door rondom deze thema's initiatieven onder de aandacht te brengen, partijen te verbinden en samen te kijken waar uitdagingen en oplossingen overlappen kunnen we stappen zetten.
Voor de eerste editie, in 2021, werden meer dan 2 000 aanvragen ingestuurd. De nieuwe editie wil dat succes doortrekken, met nieuwe inspirerende voorbeelden van hoe ons dagelijks leven, onze leefomgeving en onze ervaringen kunnen worden getransformeerd.
Sinds de start van DiscoverEU in juni 2018 hebben meer dan 165 000 jongeren een reispas gekregen. De volgende aanvraagronde loopt van dinsdag 11 oktober 2022, 12.00 uur, tot dinsdag 25 oktober 2022, 12.00 uur (lokale tijd Brussel en Amsterdam).
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter bijna 1,6 miljoen bomen geplant (1.597.934, om precies te zijn), ongeveer twee keer zoveel als in voorgaande jaren. Het is het startpunt van een massale boomplantactie in de komende tien jaar. In totaal moeten er in die periode ruim honderd miljoen bomen bij komen in Nederland.
Voor de eerste editie, in 2021, werden meer dan 2 000 aanvragen ingestuurd. De nieuwe editie wil dat succes doortrekken, met nieuwe inspirerende voorbeelden van hoe ons dagelijks leven, onze leefomgeving en onze ervaringen kunnen worden getransformeerd.
LUXEMBURG (ANP) - Nederland is na Malta en Ierland het land met de minste bossen van alle EU-landen. Slechts 11 procent van het land is begroeid met bossen en andere boomrijke gebieden zoals parken. Alleen Malta (1 procent) en Ierland (10 procent) zijn nog minder boomrijk.
Oerbos. Het Mantingerbos is een Natura2000-gebied dat bestaat uit oude bossen en beekdalgraslanden omringd door houtwallen en singels. Voor zover onderzoekers kunnen nagaan, staat het bos er al duizenden jaren. Het is het oudste nog bestaande bos van ons land.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Bos in overvloed, zo lijkt het, maar schijn bedriegt. Al één derde van het oorspronkelijke Russische bosareaal is verdwenen. Momenteel rest nog ruim acht miljoen vierkante kilometer. Slechts 43 procent daarvan bestaat uit oerbossen.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
Oekraïne, een land dat geeft om natuurbescherming
Oekraïne maakt deel uit van het "Groene Hart van Europa", waar grote natuurgebieden en wilde dieren nog relatief ongerept zijn. 16% van het land is bedekt met bossen, en er zijn 50 waterrijke gebieden geclassificeerd als "Ramsar"-gebieden van internationaal belang.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."