Niet altijd dezelfde oogkleur
Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) grootouders tellen mee. Daarom kun je een onverwachte oogkleur hebben.
Het bruine gen overheerst. Krijg je van beide ouders het blauwe gen (a) dan heb je blauwe ogen (aa). Toch kan het voorkomen dat iemand met blauwe ogen (aa) twee ouders heeft met bruine ogen. Dan hebben beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen (Aa).
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Blauwe ogen: extravert & energiek
De mensen met blauwe ogen hebben dus altijd bepaalde overeenkomsten omdat ze een stukje DNA hebben wat overeenkomt. Doordat de ogen minder pigment bevatten, kunnen ze ook minder goed tegen licht.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Koper is een warme kleur die goed bij blauwe ogen past
Naast bronskleurige oogschaduw, zijn ook koperkleuren een perfecte match voor blauwe ogen. Breng bijvoorbeeld een koperkleurige oogschaduw aan in de bovenste hoeken van je oogleden of gebruik hem als een eyeliner, net boven je wimperrand.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.
Bruine ogen zijn dominant
Hoewel blauwe ogen vaak het meest in het oog springen, komen bruine ogen het meeste voor. In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur.
En wat nu als beide ouders een gemuteerd gen hebben? Dan is de kans op een kind met blauwe ogen vijfentwintig procent. Omdat het gemuteerde gen het niet wint van een werkend gen voor bruine ogen, is er een grote kans dat het gemuteerde gen door de generaties heen verloren gaat.
Blauwe ogen zijn inderdaad gangbaar maar het is een misverstand dat alle kinderen met die kleur ter wereld komen. Amerikaanse wetenschappers registreerden zes jaar lang bij vierhonderd blanke tweelingen de oogkleur en noteerden dat 10 procent van de kinderen vlak na de geboorte al donkere ogen had.
Prachtige blauwe ogen
De kleur kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen, vrijwel ieder andere kleur is nog mogelijk. Bij baby's met een getinte huidskleur is het een ander verhaal. Bij deze baby's zijn de veranderingen minder groot. Deze kindjes worden vaak geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Hazel ogen zijn zeldzamer dan bruine ogen, maar minder zeldzaam dan groene ogen. De meeste mensen met hazel ogen zijn van Europese komaf. In Afrika en Azië zijn hazel ogen zeldzaam, daar heeft bijna iedereen bruine ogen.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Blauwe ogen
De blauwe kleur komt alleen naar voren als er geen dominant gen aanwezig is. Ten opzichte van blauwe ogen zijn de genen voor zowel bruine als groene ogen dominant. Zijn de genen voor deze kleuren niet aanwezig? Dan krijgt je kindje blauwe ogen.
Wat een blauwe oogkleur over je karakter zegt? Vaak worden mensen met blauwe ogen als hoffelijk en sexy gezien, maar niet als intelligent. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Blauwogige mensen hebben vaak een sterke innerlijke kracht en kunnen mensen goed aanvoelen.
Bruin is dominant over groen en blauw. Groen is op zijn beurt weer dominant over blauw. Dat betekent echter niet dat een baby van iemand met blauwe ogen en iemand met bruine ogen automatisch bruine ogen krijgt. Er wordt namelijk van beide ouders één gen doorgegeven.
Dit komt vanwege een stofje, genaamd melanine. Hoe meer melanine in het lichaam aanwezig is, hoe donkerder de bruine ogen en hoe sneller de hersenen werken. Mensen met bruine ogen hebben dus ook een snel reactievermogen. Mensen met bruine ogen zijn gevoeliger voor alcohol en raken sneller verslaafd.
Bruin is de meest voorkomende oogkleur in de wereld. In Nederland hebben de meeste mensen blauwe ogen.
Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin. Houd er wel rekening mee dat de bruintint van je haren niet exact hetzelfde is als de kleur van je ogen (denk aan het contrasteren). Kies in plaats daarvan een bruine kleur die een paar tinten donkerder of lichter is.