Nederlandse militairen hielpen van 2002 tot 2021 mee aan de veiligheid in Afghanistan. Ze werkten vooral in de provincie Uruzgan en later in Kunduz. Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support.
Nederland stelde tussen 2002 en 2006 meerdere fregatten en onderzeeboten, patrouille- en transportvliegtuigen, F-16's en een tankvliegtuig beschikbaar voor operatie Enduring Freedom. Tussen april 2005 en april 2006 was in de provincie Kandahar ook de Special Operations Task Group Afghanistan actief.
Krist is de negende Nederlandse militair die omkomt in Afghanistan. Bij de zelfmoordaanslag raken ook 7 andere Nederlandse militairen gewond en verliezen ook 20 Afghaanse burgers - onder wie veel vrouwen en kinderen - het leven. Ongeveer 20 andere omstanders raken (zwaar)gewond.
Zo'n 30.000 Nederlandse militairen hebben in deze periode in Afghanistan gediend. Vanaf het begin van deze missie was het duidelijk dat niemand de gevolgen ervan kon overzien. Sindsdien is Nederland terechtgekomen in een politieke 'groef' waarbij de missie, ondanks alle tegenslagen, keer op keer werd verlengd.
Nederland geeft noodhulp aan de Afghaanse bevolking en Afghaanse vluchtelingen in buurlanden. Daarom blijft het kabinet de situatie in Afghanistan en de regio met veel aandacht volgen. Nederland heeft een bijdrage van € 20 miljoen gedaan aan het Afghanistan Humanitarian Fund.
De veiligheidssituatie in Afghanistan is instabiel. Er zijn veel anti-westerse groeperingen in Afghanistan actief. Voor westerse reizigers leidt deze situatie tot grote veiligheidsrisico's, zoals gevangenneming, gijzeling of mishandeling.
Religie: soennisme 85-90%, sjiisme 10-15% en overig <1% (inclusief ismaëlieten).
Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. De missie eindigde in 2021. Meer informatie over de ISAF-missies in Kunduz en Uruzgan vindt u op Rijksoverheid.nl.
De Amerikanen hebben volgens persbureau AP in twintig jaar het astronomische bedrag van twee biljoen (duizend miljard) euro besteed aan de oorlog, die sinds 2001 aan ongeveer 241.000 mensen het leven gekost, van wie 71.000 burgers. Ook 25 Nederlandse militairen zijn bij de missies in Afghanistan overleden.
De oorlog in Afghanistan begon in 2001 en eindigde bijna 20 jaar later, in 2021. De oorlog in Afghanistan was een direct gevolg van de aanslagen van 11 september op meerdere doelen in de Verenigde Staten. Het was de langste oorlog waaraan de Verenigde Staten heeft deelgenomen.
Van de 40.444 mannelijke uitgezonden militairen, overleden er 252 (0,62%) en pleegden er 22 (0,05%) zelfmoord na uitzending in de onder- zoeksperiode tussen 2004 en 2012.
Twee Nederlandse militairen kwamen door aanslagen om het leven. Vanaf 2014 heeft Nederland militairen uitgezonden naar Irak om de Irakezen en de Koerden te ondersteunen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS).
Een uitzendingsperiode duurt gemiddeld 2 tot 6 maanden. Na een uitzending geldt een rustperiode waarin de militair niet direct wéér op uitzending gestuurd kan worden. Ook na de uitzending is een uitstekende personeelszorg gegarandeerd, zelfs als een militair niet meer in dienst is.
Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
In totaal ging het om een bedrag van 245,5 miljoen dollar. In het conflict in Afghanistan zijn door alle partijen meer dan 46.000 burgers gedood.
De taliban streefden naar internationale erkenning van hun regering. Het emiraat werd echter alleen door Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten als wettige regering erkend.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
ISAF trainingsmissie Kunduz
De trainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz startte in 2011. Doel was de rechtsstaat te verbeteren en de bevolking meer vertrouwen te geven in politie en justitie. Nederland heeft politieagenten getraind, maar ook aanklagers, rechters en advocaten.
totale bevolking: 52,1 jaar (2018 est.)
De belangrijkste taal in het Afghaans is Dari. Als u iemand wilt begroeten in het Dari, zegt u Ruz bacher. Dit betekent “goedendag” en schrijft u als volgt: روز بخیر. In de ochtend begroet u iemand met sobh bacher, dat goedemorgen betekent.
Qua verse groenten, zijn tomaten, uien en aardappels favoriet en ook fruit (grapefruit, granaatappels, abrikozen, sinaasappels, bessen en pruimen) en noten (walnoten, pistache en amandelen) zijn een belangrijk onderdeel van de Afghaanse keuken. Zuivel vind je er terug in de vorm van verse yoghurt.