Belangrijkste element is dat de leerling vanaf het eerste jaar ieder trimester minimaal één boek(je) leest. Eind mavo kan hij dan bogen op 12 titels, voor havo worden het er 15 en voor vwo 18, in opklim- mende moeilijkheidsgraad.
In de bovenbouw van havo/vwo draait het om literatuurgeschiedenis en de leeslijst. Havisten moeten acht boeken lezen en vwo'ers twaalf.
Voor het schoolexamen Nederlands literatuur moet je in de klassen 4, 5 (havo en vwo) en 6 (vwo) beargumenteerd verslag doen van je leeservaringen met een aantal door jezelf geselecteerde literaire werken. Havisten moet minimaal acht en vwo'ers twaalf Nederlandse boeken lezen.
Voor leerlingen die het examenjaar overdoen geldt dat zij 2 nieuwe titels voor hun schoolexamen dienen te lezen. 3. Het is niet toegestaan voor het schoolexamen twee boeken van dezelfde schrijver op te voeren.
begin 4 havo en vwo minstens niveau 2. eind 5 havo minstens niveau 3.
eind onderbouw havo/vwo minstens niveau 2 | 12-15 jaar. eind 5 havo minstens niveau 3 | 15-18 jaar. eind 6 vwo minstens niveau 4 | 15-18 jaar.
Vroege Lijsters 12 – 14 jaar 1-2 vmbo/havo/vwo Instapniveau Beginnend lezen Je praat zelden over boeken. Eigenlijk houd je niet van lezen, maar goed als het dan toch moet, lees je het liefst dunne jeugdboeken. Vooral boeken met veel actie en drama, zodat het lezen lekker opschiet.
Belangrijkste element is dat de leerling vanaf het eerste jaar ieder trimester minimaal één boek(je) leest. Eind mavo kan hij dan bogen op 12 titels, voor havo worden het er 15 en voor vwo 18, in opklim- mende moeilijkheidsgraad.
Nederlanders lezen afgerond gemiddeld zeven (6,6) gedrukte en drie (3,3) digitale boeken per jaar. Daarnaast luisteren ze afgerond gemiddeld een (0,8) luisterboek per jaar. Opgeteld is dit goed voor afgerond in totaal elf boeken. In 2021 en 2022 lazen Nederlanders gemiddeld twaalf boeken.
Vwo studenten worden in 6 vwo voor het centrale eindexamen Engels op niveau C1 (ERK) getoetst op leesvaardigheid. Het streven van de andere taalvaardigheden, schrijven, spreken en luisteren is B2.
Kies je leestijd
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
Hoe sneller, hoe beter
Maar wat je ook doet tijdens het lezen, zorg ervoor dat je in ieder geval minimaal 15 minuten leest. Alleen door dit minimum aan te houden kun je namelijk de gezondheid van je hersenen verbeteren. Dus zoek een boek dat je aandacht kan vasthouden en sla deze elke dag even open!
Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd. Als je 500 woorden per minuut leest ben je 1 uur en 50 minuten aan het lezen. Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen.
En niet alleen verbeter je zo je geheugen, lezen helpt je ook beter analytisch nadenken.Je wordt er dus werkelijk slimmer van. Doordat je je ook maar op één ding tegelijk kunt focussen, versterkt lezen jouw concentratiespanne. Je kunt je langer en beter concentreren.
De hoeveelheid gelezen boeken per jaar is hetzelfde gebleven als vorig jaar: gemiddeld leest men 9 papieren boeken, 5 e-books en beluistert men één luisterboek in een jaar. Wel wordt een boek lezen minder gedaan als dagelijkse activiteit vergeleken met de afgelopen twee jaren.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Volgens de studie beveelt dit instituut aan om in 23 tot 24 weken 575 tot 600 uur met leren door te brengen om een B2- of C1-niveau in het Frans te bereiken. Dit is behoorlijk belangrijk, gezien het feit dat je als buitenlander in slechts zes maanden een hoge mate van autonomie in een taal kunt bereiken!
Het eindexamen Frans HAVO bestaat alleen uit het onderdeel leesvaardigheid, waarbij je verschillende soorten teksten kunt verwachten. In totaal ongeveer 14 teksten, waar meerkeuzevragen en open vragen over worden gesteld.
Het hoogste AVI-niveau is Plus. Dat is het niveau van kinderen die snel en zonder fouten een lastige tekst kunnen lezen. Daartussen liggen M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7. 'M' staat voor 'midden' en 'E' staat voor 'eind'.
Er zijn 6 taalniveaus: niveau A1 is het laagste niveau en taalniveau C2 is het hoogste. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Maar voor veel mensen zijn die teksten niet goed te begrijpen.