De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Indien je de oppervlakte weet van de vloer, weet je ook het aantal benodigde supportliggers met deze richtlijn: oppervlakte (m2) x 0,85. Afstandhouders zorgen voor de juiste betondekking tussen de wapening en de bekisting. Er zijn afstandhouders in allerlei maten, vormen en materialen.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf. Voor de juiste dekking van de vloerwapening zijn betonribben of stelblokjes te gebruiken.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
As = de hoeveelheid toegepaste wapening = w0*b*d (mm2); w0 = wapeningspercentage (%) meestal aangegeven als w0/100; d = hoogte betondoorsnede minus afstand rand beton tot hart wapeningsstaaf (mm); b = breedte van de betondoorsnede (mm).
Het is belangrijk dat betonnetten zwevend geplaatst worden, zodat deze echt in het beton komen te liggen in plaats van er onder of er op. Dit kan gedaan worden met de afstandhouders of supportliggers, verkrijgbaar bij Hardeman. Voor meer informatie, zie 'Supportliggers gebruiken'.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben.
Bij de betonvloer van 10 tot 12 centimeter heeft u een wapening nodig voor een vloer van 15 tot 20 centimeter past u een dubbele wapening toe.
Functie van betonijzer
De reden dat wapening een juiste dikte en grootte dient te hebben, rust in de functie van betonwapening. Beton zelf vangt namelijk de drukkrachten op die een bouwwerk uitoefent. Betonwapening zorgt ervoor dat ook de trekkrachten voldoende worden opgevangen.
Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt.
Minimale betondekking: boven bovenste wapeningsnet moet voldoende beton zitten (3 à 4 cm). Belangrijk om roest van de ijzers te voorkomen en voor de goede hechting van beton aan de wapening. Gebruik hiervoor geschikte afstandshouders.
Voor het aanbrengen van wapening in betonvloer gebruiken wij verschillen typen. Voor een gevlinderde woonbeton vloer met een dikte van 7 cm gebruiken wij wapening Ø 6-100 mm. De wapening in de betonvloer buiten is minimaal Ø 8-125 mm. Dit komt omdat de betonvloer voor buiten een minimale dikte heeft van 12 cm.
Betonnen blokjes en ribben (afstandhouders)
Betonnen blokjes en ribben voor onder de funderings- of vloerwapening, te rekenen op ca. 4 stuks per vierkante meter.
Betonnen Hunebed afstandhouders
Onder vloerwapening verbruikt u ca. 4 stuks per m2.
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Gewapend beton is een combinatie van beton en wapeningsstaal. Wapening bestaat uit stalen staven die de trekkrachten opnemen, terwijl het beton drukkrachten opneemt. Zo wordt scheurvorming vermeden of sterk beperkt.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Hoe diep moet de fundering voor een garage zijn
Voor de fundering van een garage moeten de zij-funderingen minimaal 110 cm diep zijn om vorstschade te voorkomen. De binnenkant moet 80-90 cm diep zijn. Dan is de fundering dik genoeg om de garage te kunnen dragen.
De prijzen van beton variëren tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. Dit is echter afhankelijk van het soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.