Krijg ik een vergoeding? Ja, u krijgt een vergoeding als tegemoetkoming van de gemaakte onkosten. De wettelijk vastgestelde onkostenvergoeding bedraagt 50 euro per donatie.
Als je voor behandeling gebruik wilt maken van een Nederlandse spermabank, betaal je een bedrag per rietje/inseminatie. De prijs verschilt per spermabank, en varieert tussen € 100 en € 475*.
Het principe is dat je weliswaar geen winst mag maken met het doneren van sperma, maar dat je er ook geen extra kosten voor hoeft te maken. De personen bij wie jouw sperma wordt gebruikt, moeten niet betalen voor het gebruik van het sperma.
Bij Cryos of European Sperm Bank in Denemarken heeft u de mogelijkheid om sperma van een donor te kopen. Deze spermabank voldoet aan alle in Europa geldende richtlijnen. U kunt op de site kijken (www.cryos.com of www.europeanspermbank.com) en zelf uw donor selecteren.
Bij de spermadonorbank worden zaadcellen van gezonde spermadonoren ingezameld, ingevroren en bewaard. Deze zaadcellen worden verstrekt aan vrouwen met een langdurig onvervulde kinderwens. Via kunstmatige inseminatie (KID) of eventueel reageerbuisbevruchting (IVF) met donorsperma worden deze vrouwen zwanger gemaakt.
Bij eiceldonatie gaat aan IVF een donortraject vooraf: de voorgesprekken en de behandeling van de donor, het oogsten en invriezen van de eicellen. Met daarbij opgeteld de vergoeding voor de donor bedragen de kosten van dit voortraject 2500 tot 5000 euro voor vier tot zes eicellen.
Een bekende donor doneert zijn sperma niet 'anoniem' in een ziekenhuis. Hierdoor is er geen controle op hoeveel kinderen er verwekt zijn met sperma van deze donor. Bij een bekende donor is er daarom eigenlijk geen maximum op het aantal kinderen dat hij mag verwekken.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Sperma kan tot vijf dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Daarom heeft een vrouw, zelfs als er vijf dagen voor de ovulatie gevreeën wordt, een kans om zwanger te worden. Sperma kan immers zo lang overleven en de eicel bevruchten.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
In de kleine ruimte staat een rode loungebank en een kast vol handdoeken, tegen de muur staat een rek vol Playboys en hangt een tv-scherm. Op het scherm kan de spermadonor kiezen uit erotische films in verschillende geslachtsverhoudingen: icoontjes laten twee mannen zien, een man en een vrouw of twee vrouwen.
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Het is gebruikelijk om maximaal negen KID-behandelingen uit te voeren. Als u dat wilt, kan het behandeltraject worden vervolgd met een ICSI-behandeling met donorzaad. Omdat er voor ICSI-behandeling minder zaad nodig is dan voor een IVF-behandeling, wordt er bij donorzaad altijd gekozen voor een ICSI-behandeling.
De wetenschap is weer iets dichterbij het maken van eicellen uit stamcellen. Met deze techniek kunnen in de toekomst - in theorie - onvruchtbare vrouwen alsnog zwanger worden. Met behulp van hun eigen huidcellen bijvoorbeeld.
Je sperma wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op hoeveelheid aanwezige zaadcellen en de beweeglijkheid ervan. Wanneer het sperma van goede kwaliteit is, volgt er een gesprek met een arts. Tijdens dit gesprek wordt er nagegaan of je lichamelijk helemaal gezond bent en of er erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen.
Kosten van de KID behandeling:
De overheid zal dit in plaats daarvan de komende jaren vanuit een subsidie vergoeden. Omdat er geen eigen risico afspraken hierover zijn, moeten patiënten 192,50 Euro zelf bekostigen voor het fertiliteitsonderzoek.
Donoren die in die periode gedoneerd hebben en donorkinderen die destijds verwekt zijn kunnen door middel van de Fiom KID-DNA Databank op zoek naar verwanten. Sinds de oprichting van de Fiom KID-DNA Databank in 2010 hebben 886 donoren en 2.674 donorkinderen zich aangemeld (t/m 31 augustus 2022).
Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Hoe zit het in Nederland? In het Donorregister is het nu niet mogelijk om aan te geven dat je je baarmoeder wil doneren. Een verzoek voor donatie van iets dat niet in het register staat, verloopt via de Nationale Transplantatie Stichting. Zij moeten in dat geval toestemming vragen aan nabestaanden van de overledene.
Bij een normale cyclus rijpen meestal 1 à 2 eicellen, maar dankzij stimulatie kan één cyclus tot een tiental eicellen opleveren. Er is een kleine ingreep nodig om de eicellen te verkrijgen. De ingreep gebeurt met een pijnstillende inspuiting of onder lichte algemene verdoving.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].