De goudvis heeft een aantal eigenschappen, die hem minder geschikt maken als vijvervis. Goudvissen planten zich bijvoorbeeld massaal voort. Daarnaast woelen de vissen graag in de bodem. Grotere exemplaren vreten ook de zuurstofplanten in de vijver aan.
Vissen: voorbeelden van plantenetende vissen zijn de zilverkarper, een echte algeneter, al is deze weleens betrapt bij het eten van zooplankton, en papegaaivissen die algen van de koraalrotsen af schrapen, waarbij soms ook brokken koraal worden verorberd.
Waterplanten zijn voor vis van levensbelang. Ze fungeren als paaiplaats en opgroeigebied en bieden schuilgelegenheid tegen predatoren. Veel vissen eten waterplanten of leven van de insecten en kreeftachtigen die tussen de planten voorkomen.
Bodemvissen zijn vissen die, zoals de naam al weggeeft, vooral op de bodem van het aquarium leven. Je kunt deze vissen vooral herkennen aan hun mond. Deze is naar de beneden gericht omdat deze vissen daar hun voedsel vandaan halen.
- In een vijver met vijverplanten kunt u geen vissen zetten die het liefst planten eten. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Maar het komt maar al te vaak voor dat men uit onwetendheid bijvoorbeeld koi en andere karperachtigen in een plantenvijver zet en dat de planten binnen no time compleet zijn weggegraasd.
Blauwwieren zijn verantwoordelijk voor de geur van grond en modder, voor die van rode biet en die van 'kurk' in wijn. De stinkende stofjes komen via de kieuwen in de vis terecht en beïnvloeden de smaak.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Het is mogelijk vissen te houden in een vijver zonder uv-filter of vijverpomp. Vijvervissen zijn dieren die visvoer eten en dus ook uitwerpselen produceren. Daarom is het van belang vooral niet te veel vissen in je vijver te plaatsen.
Ook vissen houden van afwisseling. Een gebalanceerde voeding komt de gezondheid en daarmee de kleurenpracht ten goede. Ook is het verstandig om 1x per week wat groente te voeren in de vorm van bijvoorbeeld courgette, komkommer of paprika.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken.
Planten zijn een aanvulling op het dieet van een goudvis. Met andere woorden, ze gaan enkel van de planten eten zodra ze te weinig of verkeerd eten krijgen.
Rupsen eten planten, dat zijn planteneters. Merels eten rupsen, maar ook zaden en bessen van planten. Merels zijn dus alleseters. Een buizerd is een vleeseter, die eet alleen dieren zoals kleine vogels, kikkers en muizen.
De ancistrus, ook wel bekend als de algeneter, is een vis die speciaal geschikt is voor allerlei soorten vijvers. Als bodembewoner voedt deze vis zich met plankton en verschillende soorten algen zoals zweefalgen en draadalgen. Daarom wordt de vijvervis ook wel algivoor genoemd.
Planten, zoals de Javavaren, vinden ze niet lekker en ze zullen er niet van eten. Andere planten die ze met rust laten zijn Anubias varianten, Javamos, Cryptocoryne, Vallisneria en Hygrophila.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Zuurstofplanten zorgen voor helder water in de vijver. Zorg voor voldoende Co2, door de groei van zuurstofplanten te stimuleren. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Sterfte door infectie
Deze infecties ontstaan door een te lage weerstand. De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding. Dit zijn onder andere de bèta's en Jack Dempsey.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
De meeste soorten die gekweekt worden planten zich voort in gevangenschap. De mossel, de paling en de tonijn zijn hier een uitzondering op. Deze soorten worden in het wild gevangen en worden vervolgens opgekweekt voor consumptie.