Over een wand met glasvliesbehang ofwel vliesbehang kan wanneer het er goed opzit, later overheen gestuct worden. Over een glad gestucte wand kan ook behang overheen aangebracht worden.
Renovlies Behang Over Structuurverf
Het wordt gebruik tijdens renovaties en in nieuwbouwwoningen om een gladde muur te verkrijgen. Eerst Renovlies behang aanbrengen en dan het uiteindelijke behang kan heel goed werken bij structuurverf met een fijne korrel.
Glasvezelbehang aanbrengen op stucwerk
Stucwerk is een ideale ondergrond voor het aanbrengen van glasvezelbehang, mits het mooi egaal is. Kleine krassen en scheuren zijn daarbij geen probleem en kleine oneffenheden kunnen eventueel glad geschuurd worden.
Behangklare ondergrond voor renovlies die niet geschikt zijn
Sierpleister, mdf koven, behang, vellingblokken en dat soort muren zijn niet geschikt om renovlies op aan te brengen. Het werkt niet om dikker behang over bijvoorbeeld spachtelputz heen aan te brengen.
Heb je een wand met structuurverf en twijfel je of je hier gewoon overheen kunt behangen? Tip van de vakman: doe het niet. Als je gaat behangen over structuurverf, komt het uiteindelijk toch vaak los. Als je er niet overheen wilt stucen, kun je het beste de ergste structuur eraf schuren met een schuurmachine.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Dat kan op 5 manieren, namelijk door te stucen, door schuren, door op te vullen met muurvuller, door te behangen met Renovlies en als laatste door het af te stomen en af te steken.
Vliesbehang kun je binnenshuis op alle behangklare ondergronden aanbrengen. De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.
Als het stucwerk droog is, kan je de muur voorstrijken. Zo hecht het behang beter. Laat de voorstrijk vervolgens minimaal 8 uur drogen voordat je gaat behangen.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt.
Ja, je kan behangen op een muur die geschilderd is. Meer zelfs, als je van plan bent een muur te schilderen, en die heeft nog geen enkele behandeling gehad, dan fixeer je de blote muur het best een eerste keer, nog voordat je met behangen start.
In principe kun je prima over een geverfde muur heen behangen. Let wel op: wanneer je dun behang in een lichte kleur gebruikt, dan kan de bestaande kleur op de muur hier doorheen schijnen. Dit kun je tegengaan door de muur eerst wit te verven. Hetzelfde geldt voor vlekken op de muur.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Wil jij ook graag behangen maar heb je granol of spachtelputz op de muren? Geen probleem! Met Alabastine MuurGlad hebben wij de muur behandeld en konden we alsnog behangen.
Je kunt de oude structuurverf verwijderen door te egaliseren. Je maakt daarvoor gebruik van een speciale egaliseerpasta, zoals die van Alabastine. Begin altijd met een ontvetter, om de muur goed schoon te maken. Daarna is het belangrijk om de muur licht op te schuren, waarmee je de buitenste laag verwijdert.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Wat is goedkoper vliesbehang of stucen? Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.