Zo'n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000.
In 2020-2021 was 72 procent van de Belgen in het bezit van een eigen woning. Dat is een stijging met 3 procentpunt in vergelijking met 2017. Ongeveer 18 procent van de Belgische gezinnen bezat daarnaast ook nog een onroerend goed dat niet als hoofdverblijfplaats werd gebruikt.
Bijna 80% Belgen heeft eigen huis
Ongeveer 80% van de Belgen heeft een eigen huis. Litouwen staat op de eerste plaats. Daar heeft maar liefst 97% van de burgers een vastgoedeigendom. In Nederland tellen we 55% eigenaars.
Eind jaren '70 huurden zeven op de tien Belgen een woning. Vandaag bezitten bijna acht op de tien Belgen een eigen huis. De situatie is helemaal omgedraaid. Dat heeft de prijzen natuurlijk enorm beïnvloed.
Niemand weet hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben. De beste schattingen komen uit op 1 op de 20 huishoudens. Dat betekent dat Nederlanders inmiddels 400 duizend tweede huizen hebben.
Zo'n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000.
Bijna zeven op tien (69 pct) van de Belgische gezinnen bezit een eigen woning, zo blijkt uit een enquête uit 2017 door de Nationale Bank naar financiën en consumptie van de Belg. Bijna één op vijf (19 procent) bezit zelfs meer dan één vastgoed, gaande van een garage, een commercieel pand tot een tweedeverblijf.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
60% van de Nederlandse huishoudens woont in een koophuis. Dit betreft vooral personen met midden- of hogere inkomens. Sinds 2009 is dit aandeel, na decennialange groei, niet meer toegenomen. Meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een koophuis waarop een lening rust.
Bijna 6 op de 10 Nederlandse woningen zijn koopwoningen en ruim 4 op de 10 huurwoningen. Begin 2019 waren er 4,5 miljoen koopwoningen en 3,3 miljoen huurwoningen. In de vier grote steden is het aandeel huurwoningen groter dan gemiddeld in Nederland. In alle vier grote steden zijn meer huurwoningen dan koopwoningen.
Twee eigen woningen in box 1 met belastingaftrek is mogelijk, maar wel tijdelijk en maximaal voor drie jaar. De verhuisregeling voor de hypotheek scheelt u mogelijk veel belasting.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als u uw 2e woning verhuurt, hoeft u de inkomsten uit de verhuur niet op te geven.
Bijna 3,3 miljoen woningen in Vlaams Gewest
Begin 2021 waren er bijna 3,3 miljoen woningen in het Vlaamse Gewest. De woningvoorraad is tussen 2001 en 2021 met 20% gestegen.
In de vijf jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen tot ruim 70 duizend in 2019. In 2020 en 2021 werden er iets minder woningen opgeleverd. Dit is in lijn met het iets lagere aantal vergunde nieuwbouwwoningen na 2018.
Het populairst zijn Knokke-Heist, met bijna 19.000 tweede verblijven en Middelkerke met bijna 18.000. Koksijde, De Haan en Oostende tellen 10.000 tot 14.000 tweede verblijven en in Bredene, Nieuwpoort, Blankenberge en De Panne zijn dat er tussen de 7.000 en 8.000.
Dat zegt de nieuwe burgemeester Piet De Groote zaterdag in een interview aan De Tijd. De nieuwe maatregel moet vermijden dat vastgoed onbetaalbaar wordt voor wie in Knokke wil wonen. 'Nu al zijn 21.000 van onze 39.000 woningen van tweedeverblijvers', zegt de burgemeester.
Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
Als je je spaargeld slim wil investeren, is de aankoop van een tweede woning een goed idee. Je kan goedkoop een lening aangaan en haalt er een mooi rendement uit. Hou echter rekening met de fiscale regelgeving. Het is een goed idee om je hiervoor te laten adviseren door een expert ter zake.
De Belastingdienst ziet een tweede huis als vermogen. Fiscaal gezien valt het in box 3: je betaalt vermogensrendementsheffing over de WOZ-waarde van je tweede huis. Hoe hoog de vermogensrendementsheffing uitpakt, hangt af van je vermogen. Per persoon geldt een vrijstelling van €50.000 (voor stellen €100.000).
Een tweede huis is niet alleen een persoonlijke luxe, maar ook een slimme zet voor de toekomst. Een tweede huis kun je namelijk ook kopen als een belegging en verhuren.
Nee, in tegenstelling tot de hypotheek op de eerste woning is de rente op de hypotheek van de tweede woning niet fiscaal aftrekbaar. Ook niet wanneer je de overwaarde van het eerste huis gebruikt voor de aankoop van de tweede woning.
Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen.