3 HOEVEEL BEDRAAGT DE EINDEJAARSPREMIE? De bruto-eindejaarspremie bedraagt 8,33% van het brutoloon dat je als uitzendkracht verdiend hebt in de referteperiode. Van dat bedrag wordt 13,07% afgehouden voor de sociale zekerheid en 23,22% voor de bedrijfsvoorheffing.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
De eindejaarspremie of 'dertiende maand' is een bonus die de werkgever in geld uitbetaalt aan de werknemer. Aangezien de eindejaarspremie deel uitmaakt van het loon, moet je er ook belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op betalen. De eindejaarspremie is géén wettelijke verplichting voor je werkgever.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.
Bij arbeiders wordt de eindejaarspremie berekend op basis van het uurloon. Sommige paritaire comités kiezen ervoor een X aantal keer het uurloon uit te betalen. In de meeste gevallen wordt het uurloon echter omgezet naar een maandloon. Ook hier geldt dat de premie onderhevig is aan belastingen en sociale bijdragen.
Bijhouden hoeveel dagen je gewerkt hebt voor de eindejaarspremie is een moeilijke klus. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde het ABVV de eindejaarspremie-app. Je kan deze downloaden via iTunes, Google Play of op eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be.
Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
De 13e maand valt in dit voorbeeld volledig in het eerste belastingtarief, want deze loopt tot 69.397 euro in 2022 In deze eerste schijf geldt een tarief van 37,07 procent. Je betaalt dus 37,07 procent belasting over de volledige dertiende maand van 3.500 euro, waardoor je netto 2.203 euro overhoudt.
Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.
Wanneer wordt de eindejaarspremie toegekend? In de maand december die volgt op het einde van het refertejaar. Vb: Premie 2021 : referteperiode 1/07/2020 - 30/06/2021 = toegekend in december 2021.
Uitbetalen 13e maand of eindejaarsuitkering
De meeste werknemers ontvangen hun extra beloning in december. Bij het ontslag van een werknemer kunt u op een ander moment uitbetalen. U neemt de 13e maand of eindejaarsuitkering dan mee in de eindafrekening.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van je maandsalaris bovenop je normale salaris. Het is dus een extra maand loon. Vandaar de naam: dertiende maand. Een eindejaarsuitkering is een percentage (deel) van je bruto-jaarsalaris.
Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand
Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus. Daarom ook de naam 13e maand. Een eindejaarsuitkering is een deel van het bruto salaris wat je in het hele jaar hebt verdient.
Geen nationale wetgeving
Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt.
Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
Heb ik recht op een eindejaarsuitkering? Niet noodzakelijk. Zowel de eindejaarsuitkering als de 13de maand staan niet in de wet. Je bent alleen verzekerd van deze extraatjes als ze zijn vastgelegd in je arbeidscontract, bedrijfsregeling of cao.
Is vakantiegeld hetzelfde als 13e maand? Vakantiegeld is niet hetzelfde als een 13e maand. Je kunt de 13e maand als een extra maandloon zien, die gelijk is aan het bruto maandloon.
Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).
Op de betaalde eindejaarspremie door de werkgever moeten zowel RSZ-bijdragen (13,07% over het bruto bedrag) als bedrijfsvoorheffing worden afgedragen. De tarieven in de bedrijfsvoorheffing zijn nogal hoog en hangen af van het belastbaar jaarinkomen.
U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw brutojaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag. Maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag.