In hun rapport laat het WEF zien dat er wereldwijd zelfs 58 miljoen banen, netto, gecreëerd worden door robotisering. Tot en met 2022 zouden er zo'n 75 miljoen banen kunnen verdwijnen, maar ook 133 miljoen banen ontstaan door machines die werk uit handen nemen.
"Met name administratieve taken, kantoormedewerkers, callcentermedewerkers, secretaresses, dat zal allemaal door chatbots gedaan worden", zegt hij. "Fabrieksmedewerkers, data-entryspecialisten, mensen die machines bedienen, ook dat wordt geautomatiseerd", gaat Volberda verder.
Banen komen en gaan. Onder invloed van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zijn veel ambachten verdwenen, zoals de letterzetter, kolenboer en schooltandarts. Meer recentelijk zien we steeds minder kassières, taxichauffeurs en postbodes.
Voorbeelden van verdwijnende banen: horlogemakers (wordt software), reisagenten, aandelenhandel, kledingproductie, webbouwers, statistici, chemici.
In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgt en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten.
Robotisering creëert werkeloosheid.
Denk hierbij aan medewerkers die dezelfde gegevens in verschillende systemen overtypen, documenten in systemen plaatsen, controles uitvoeren of mutaties verwerken. De kans bestaat dus dat medewerkers hierdoor hun baan verliezen.
Menselijke vaardigheden versus machines
Hoewel nieuwe technologieën, automatisering en robotisering dus banen doen verdwijnen, schat het WEF dat er netto een hoop banen bijkomen. De schatting is dat er 75 miljoen banen verdwijnen tot 2022 die overgenomen worden door machines, maar er komen en 133 miljoen bij.
In de nabije toekomst zullen RPA, artificial intelligence en machine learning geïntegreerd worden in softwarerobots. Deze technieken zorgen ervoor dat een robot steeds beter wordt in zijn taken en, net als een mens, uiteindelijk ook om weet te gaan met complexe en nieuwe cases.
Maar steeds vaker gaat het over de verschillende beroepen binnen de sector. Zo worden de beroepen taxateur en makelaar regelmatig afgeschilderd als 'uitstervend ras'. Deze discussie is overigens niet uniek voor onze sector, ook accountants en artsen komen regelmatig in deze categorie terecht.
De arbeidsmarkt verandert. Robotisering – het proces waarbij werkzaamheden worden overgenomen door robots – vindt op grote schaal plaats. In sommige sectoren meer dan in andere, maar niemand kan er echt omheen.
Met robotisering wordt bedoeld dat een toenemende hoeveelheid taken, die eerst door mensen werden uitgevoerd, door machines worden uitgevoerd. De kernfunctie van robots is het automatiseren van fysiek werk en de intelligente interactie met de omgeving (1).
Robotisering stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. We kunnen er niet omheen. Steeds meer werk zal worden geautomatiseerd of gerobotiseerd. Een van het World Economic Forum voorspelt dat in 2022 ongeveer 42 procent van het werk zal worden uitgevoerd door machines terwijl dat nu ongeveer 29 procent is.
Robotisering verhoogt de kwaliteit. Een robot maakt in principe minder of zelfs geen fouten. Vooral intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die een ondernemer kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.
In feite is robotiseren een vorm van automatiseren. Want automatiseren is een breed begrip. Zo is tekstverwerken in Microsoft Office Word een vorm van automatiseren. Vroeger typten we immers met een typemachine.
Het beroep van bakker is al eeuwenoud en bestaat nog steeds. Vroeger was er ook de bakker aan huis. Dit was een bakker die brood aan de deur bezorgde. Hij schreef de inkopen in een boekje en rekende een keer per week af.
Tegen 2050 zal de wereldbevolking naar verwachting stijgen tot 9,7 miljard. Er zullen dus meer dan twee miljard meer monden te voeden zijn. En wanneer gewassen falen en honger dreigt, worden mensen gedwongen te vechten of te vluchten.
In 2030 zullen we in Nederland nog steeds lekker dicht op elkaar wonen. Op veel plaatsen blijft de concentratie Nederlands op een kluitje hoog. Maar verdere verstedelijking zullen we amper nog zien.
Hoe ziet de zorg eruit in 2030? Dankzij slimme technologie kan een groot deel van de preventie, diagnostiek en zorg in de leefomgeving plaatsvinden: thuis, op school, op het werk, onderweg, tijdens het sporten en andere activiteiten en soms in een lokaal zorgcentrum.