Kook-website Culy adviseert om een halve theelepel baking soda toe te voegen aan het kookwater. Dit zorgt ervoor dat de PH-waarde van het ei omhoog gaat en de schaal minder snel breekt.
Natriumcarbonaat
Volgens onze vrienden bij Delish helpt het toevoegen van een theelepel baking soda aan je kokende pan water om de schil er naadloos af te pellen. Waarom? De alkali in de baking soda helpt je eiwitten los te maken van de schil, waardoor het makkelijker wordt om te pellen.
Het is niet nodig om iets aan het water toe te voegen . Sommige mensen zweren ook dat het toevoegen van een beetje zout, azijn of zelfs baking soda aan het kokende water eieren makkelijker te pellen maakt en/of ze lekkerder laat smaken. Wij geven echter de voorkeur aan de eenvoud van gewoon water.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken.Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje.Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten. Snijd een boterham in reepjes en bak ze in wat hete boter krokant langs beide zijden.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Breng in een pan water en een scheutje azijn aan de kook. Breek als het water (niet te heftig laten borrelen) kookt, het ei erboven. Door de azijn stolt het eiwit sneller. U zult zien dat het snel samenkomt in de pan.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Als je het ei in koud water stopt en langzaam op temperatuur laat komen, stollen de eieren namelijk al tijdens het opwarmen. Als je ervoor kiest om het ei gelijk in kokend water te stoppen, duurt het langer voordat de eieren zijn gestold.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
Begin warm, niet koud
Als eieren worden toegevoegd aan koud water en vervolgens in water aan de kook worden gebracht, is de kans groter dat de eierschillen en -schaal blijven plakken . Om dit probleem te voorkomen, moet u altijd eerst het water aan de kook brengen en daarna de eieren toevoegen.
Wanneer je een ei kookt, blijft een hoop calcium van het ei in het water achter. Zonde dus om dat zomaar weg te gooien! Hoe je het water van het gekookte ei gebruikt voor planten? Laat het water na het koken afkoelen en gebruik het om je planten water te geven.
De American Egg Board raadt aan om eieren te koken in heet, niet kokend, water en ze daarna direct af te laten koelen om de groene ring te minimaliseren. Dus hoe kook je het perfect gekookte ei? Het is makkelijk; leg de eieren in een enkele laag in een pan. Voeg koud water toe, niet heet zoals je misschien geleerd hebt, om de eieren 2,5 cm te bedekken.
Een snelle tip voor beginners is dat hardgekookte eieren tot 7 dagen in de koelkast bewaard kunnen worden. Als je overweegt om je hardgekookte eieren in een recept te gebruiken, is de truc om oude eieren te gebruiken.
Verwijder de ring door overkoken te voorkomen en door de eieren snel af te koelen na het koken . Laat koud water over de net gekookte eieren lopen of leg ze in een kom of bak met ijswater totdat ze volledig zijn afgekoeld. Zet de eieren vervolgens in de koelkast in hun schaal totdat u ze gaat gebruiken.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Eigeel begint te stollen bij 65 graden, eiwit heeft water van 85 graden nodig. Om het perfecte ei te koken, moet het ei gedurende 32 minuten heen en weer verplaatst worden tussen heet en lauw water.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten. Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.
Peterselie: Geeft een frisse, groene smaak aan eiergerechten. Paprikapoeder: Voor een zoetige, licht rokerige smaak die goed past bij gekookte en gebakken eieren. Oregano: Geeft een mediterrane twist, ideaal voor omeletten en frittata's. Majoraan: Voor een zachte, kruidige smaak die ei goed aanvult.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Eiwit stolt sneller in heet, zout water dan in zoet water. Dus een beetje zout in je water kan de rommel minimaliseren als je ei lekt tijdens het koken . Het eiwit stolt wanneer het in het zoute water terechtkomt, waardoor de scheur wordt gedicht zodat het ei geen stroompje eiwit meer uitschiet.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Ja, je kunt meerdere eieren tegelijk koken. Zorg ervoor dat de eieren in een enkele laag in de pan liggen en dat ze allemaal volledig onder water staan. Het koken van meerdere eieren kan invloed hebben op de kooktijd, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water.