Guppy's zijn ontzettend vruchtbaar, daarom worden ze ook wel 'miljoenvisje' genoemd. Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Bovendien kunnen vrouwtjes het sperma opslaan en verdelen over meerdere bevruchtingen.
Wanneer een guppy zwanger is zal ze vier tot zes weken daarna bevallen. De zwangerschap is te herkennen aan de dikke buik en donkere vlek op hun achterlijf. Op een afstand is de drachtvlek al goed waarneembaar. Door de buikwand heen zijn eitjes en later de oogjes (zwarte puntjes) van de jongen te zien.
Ja dat is het probleem met guppy's. Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem.
Hoeveel guppy's in een aquarium? Vanwege hun kleine formaat, kunnen deze visjes al in kleinere aquaria gehouden worden, maar ze komen beter tot hun recht als ze de ruimte krijgen. Het beste is dan ook een bak van minimaal 60 cm lang. Hierin kun je gerust 8 tot 10 guppy's houden.
Guppies zijn levendbarend. Dit wil zeggen dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend geboren worden uit hun moeder. In één worp kunnen wel tot 70 visjes geboren worden, maar een gemiddelde worp ligt rond de 25 visjes.
Wat eten baby visjes
Tropische vissen hebben speciaal voer nodig en de pasgeboren visjes zijn gek op Artemia. Artemia is een ideaal voer dat geschikt is voor baby vissen.
Aangezien jonge guppen graag aan de oppervlakte verblijven en Dermogenys pusillus (halfsnavelbekje) ook én deze vis behalve droogvoer een voorkeur voor levend voor heeft, niet te groot is en geen probleem heeft met solitair leven, is dat misschien een optie.
“Het komt zodanig vaak voor dat muskietenvisjes en guppies aan kannibalisme doen dat er in onderzoekslaboratoria protocollen bestaan die erop gericht zijn om nageslacht zo snel mogelijk van de grotere vissen te scheiden.” Het zette Riesch aan het denken.
Guppy's zijn hele vriendelijke vissen die eigenlijk alle andere medebewoners tolereren. Daarom zie je ook vaak dat Guppy's gehouden worden in gezelschapsaquariums. Enkele soorten die niet in combinatie met Guppy's gehouden kunnen worden zijn: Sumatranen.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten.
Je kan ze beter 1:1 houden. Dat is een natuurlijkere situatie voor de guppen en dan houden de mannen zich meer met elkaar bezig waardoor je vervolgens geen explosie van jonge guppen krijgt.
Ze proberen vrouwtjes te versieren met hun mooie kleuren, maar vallen kleinere vrouwelijke guppies ook lastig. Ze jagen ze achterna of bijten ze om seks af te dwingen. En dat laatste heeft grote gevolgen voor de vrouwelijke groep, zo blijkt.
De meeste guppy's leven 2 à 3 jaar maar in gevangenschap vaak slechts een half tot twee jaar. Er zijn weinig guppy's die ouder dan 5 jaar worden. Mannetjes worden aanzienlijk minder oud: 3 à 4 maanden.
Wanneer de vissen nog groter zijn, ga je snel over tot veel afwisselend voeren. Door goed afwisselend te blijven voeren, behoud je de vissen gezond en sterk. Heb je geen levend voer bij de hand, dan kan je diepvriesvoer daarvoor in de plaats gebruiken. Vriesvoer is een goed alternatief op levend voer.
Je kan er vanuit gaan dat guppy's zowel als zwaarddrager NIET van geslacht kunnen veranderen. Het is een enkele keer gebeurd, maar dat kun je beschouwen als een foutje van de natuur, zie het als een mutatie en niet als een mogelijkheid.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden.
Guppy's houden niet van stroming. Ook hectische en druk rondzwemmende huisgenoten hebben ze liever niet. Om deze visjes voor langere tijd te houden zou het minstens 60 centimeter lang moeten zijn. Guppy's zijn groepsdieren, zijn dol op gezelschap.
Hoewel dit erg afhankelijk is van de soort vissen is een goede stelregel voor het aantal vissen in uw aquarium 0,5cm vis per liter aquariuminhoud. Uiteraard moet u hierbij rekenen met het formaat van de vissen als ze volwassen zouden zijn.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Door hun opvallende vinnen kunnen guppy's niet samenleven met vissen die de neiging hebben, aan vinnen te trekken (zoals de Sumatraan en de kempvis).
Guppy's zijn vissen die groeien op tropische plaatsen waar ze goed worden blootgesteld aan licht. Houd er echter rekening mee dat vissen niet mogen worden blootgesteld aan overmatige zon, omdat dit de watertemperatuur te veel kan verhogen en overmatige algen en ziekten kan veroorzaken.
Voorwerpen die de WC kunnen verstoppen
Om als laatste terug te komen op het doorspoelen van goudvissen in de WC: Ook dit is niet aan te raden. Dode vissen kunnen bacteriën en virussen verspreiden en levende vissen kunnen het ecosysteem ernstig uit balans brengen.
Vlokvoer wordt over het algemeen het meest gevoerd aan guppy's. Guppyvoer heeft de beste samenstelling van voedingsstoffen en geeft de vis een goede weerstand en de beste gezondheid. Variëren in verschillende soorten voer is erg gezond en de guppy's en zullen hier nog meer energie van krijgen.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding.