Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Je kunt zelfs iedere dag avocado eten, ook als je wilt afvallen. Je krijgt dan namelijk ontzettend veel gezonde voedingsstoffen binnen. Voeg dus gerust avocado toe aan je smoothie voor een romige smaak of dikkere structuur.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Wanneer je echter te veel avocado's eet, zal dit door de vele calorieën die in een avocado zitten, absoluut leiden tot gewichtstoename. Laat de avocado dus absoluut niet staan, maar eet het op een verantwoorde manier.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Makkelijker afvallen
Ondanks de calorieën kan avocado je helpen met afvallen. De aanwezige vetten en vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je geen last van honger of cravings en eet je dus uiteindelijk minder.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Het is rijk aan vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en proteïnen. De vetzuren die avocado's bevatten zijn belangrijk voor het herstel van de huid. Ze zitten namelijk vol voedingsstoffen die helpen je huid langer glad en jeugdig te houden. Ook bevatten avocado's een hoge concentratie vitamine E.
Harde, felgroene avocado's zijn nog niet rijp.De onrijpe vrucht heeft nog geen smaak en geen fijne textuur om te eten. Deze avocado's rijpen over het algemeen nog 4-7 voordat ze goed zijn. Wel handig om op je aanrecht te hebben als je ze niet direct nodig hebt!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De groene variant ook wel de Florida- of de Fuerte-avocado genoemd is een stuk steviger dan de Hass.De vrucht verkleurt niet en blijft groen.Hij is in verhouding ook minder vettig, wat ook letterlijk scheelt in het aantal calorieën dat u binnenkrijgt (maar liefst een derde minder dan de Hass).
Avocado's bevatten relatief veel kalium, wat een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond.
Aan één kant van de avocado zit een kroontje, dat je er makkelijk af kunt halen. Haal je deze eraf en is het plekje eronder geelachtig, dan is je avocado prima. Als het bruin is, dan is je avocado overrijp, groen betekent dan weer dat je geduld moet oefenen, want je avocado is nog niet rijp.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Superfood 3: Avocado is een bron van vitamine B en E. Voor mensen die last hebben van haaruitval kan het helpen om meer avocado te eten. De vitaminen in de avocado houden het haar sterk en hiermee voorkom je haaruitval.
Met blauwe bessen, bramen en frambozen maak je je huid zeker blij. Bessen zijn namelijk een goede bron van antioxidanten. Deze beschermen je huid tegen vrije radicalen die voor rode vlekjes en rimpels kunnen zorgen. Antioxidanten zitten vooral in vitamine A, B3, B5, C en E.
Vet in avocado
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
Your Avojoy weet precies wanneer de avocado's perfect eetrijp zijn en op dat moment worden ze direct naar jouw huis verstuurd. Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven.
Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje.Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw. Dep hem voor gebruik nog even droog met keukenpapier en de kleur, smaak en textuur van je favoriete lekkernij is nog precies zoals je had gehoopt.
Als je al aan de avocado voelt dat 'ie rijp is, maar je wil 'm nog niet eten, dan kun je de hele avocado met schil en al gewoon in de vriezer leggen.Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren!
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.