Voor het aantal amuses is ons advies: 3 hapjes per persoon voor 2 uur durende gelegenheid.5 hapjes per persoon voor 2 tot 5 uur durende gelegenheid.
Toastjes, warme hapjes, een schaal van je favoriete chips… Hapjes zijn lekker en horen zeker bij een feest, maar overdrijf er niet mee – het is tenslotte de bedoeling dat je gasten straks ook nog van je kookkunsten kunnen proeven. Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Het is altijd lastig om te bedenken hoeveel eten je moet rekenen per persoon voor een buffet. Iedereen zal nét een ander advies geven. Om iets van houvast te hebben, kun je uitgaan van 450 tot 500 gram per persoon.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet.Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Hoeveel hapjes voorzie je per persoon? Reken per persoon 3 hapjes tijdens het eerste uur.Daarna tel je 2 hapjes per persoon per uur. Voor een volwaardige maaltijd voorzie je 12 à 15 hapjes per persoon.
Gemiddeld: 6 hapjes per persoon per uur is redelijk te noemen, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Opmerking: Geef vlak voor een diner alleen wat zoute koekjes en nootjes, of beperk de keuze tot een of twee verfijnde hapjes (ook wel amuses guelles genoemd).
Stokbrood : reken 1 stokbrood per 10 personen.
Als u uw gasten finger food als voorgerecht wilt aanbieden, raden wij een hoeveelheid van 4-5 delen aan.Als uw hoofdgerecht uit heerlijke snacks bestaat, wordt u goed geadviseerd met 5-7 porties per persoon. Bij desserts kunt u 2-3 variaties voor elke gast opnemen.
Serveer een aperitief bij je amuse
Dit is vaak een alcoholisch drankje zoals sherry, martini, een appelcider of een cocktail. Een aperitief met een bubbel erin zoals cava, prosecco of zelfs champagne is ook erg lekker.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Hoeveel hapjes per persoon? Het is altijd lastig: je wilt dat niemand iets te kort komt, maar ook niet dat er bergen eten over zijn. Gemiddeld kun je uitgaan van vijf tot zeven hapjes per persoon als jullie feest zo'n vier uur duurt.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade. Gebruik kleine flesjes saus in plaats van grote potten.
En vergeet de held van de gourmet niet: de sausjes! Bijvoorbeeld Calvé knoflooksaus, whisky- en cocktailsaus, sambasaus, Calvé BBQ saus en Calvé's klassieker: pindasaus. Een knapperig broodje hoort er ook bij. Reken op een half stokbrood per persoon.
250 gram koude schotel per persoon. Gegarneerd met sla, zilver ui/augurk, ei, tomaat, crispy salade en druiven.
“Bij een standaardfeestje serveer ik bij het aperitief, dat vaak cava of schuimwijn is, een derde tot een halve fles per persoon”, vertelt Royackers. “Daarna gaan de mensen aan tafel om te dineren. Voor wijn tel ik ongeveer drie vierde van een fles per persoon. Voor water is dat een halve liter per persoon.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.