De vraag hoeveel alcohol gebruikt kan worden zonder schadelijke effecten op de lever is dan ook niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Omdat we het niet precies per persoon weten en er grote individuele verschillen zijn, houden we een veiligheidsmarge aan. Bij vrouwen twee consumpties per dag, bij mannen drie á vier.
De lever kan zich binnen enkele maanden herstellen. Er bestaat geen standaard leververvetting dieet. Wel zijn er een aantal zaken waar je zelf invloed op kan hebben om de vervette lever te verminderen. Ook is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.
Hoe wordt de ziekte behandeld? Het goed nieuws is dat de leververvetting kan herstellen. Het ontvetten van de lever zorgt dat complicaties zoals ontsteking, verlittekening (fibrose) en cirrose voorkomen worden. De basis hiervoor is een aanpassing van de levensstijl zoals gewichtsverlies door dieet en meer beweging.
Eén glas duurt anderhalf uur
De lever breekt alcohol af met een snelheid van ongeveer 7 gram per uur. Om een standaardglas alcoholische drank met 10 gram alcohol te verwerken, is ongeveer anderhalf uur nodig. Lees hier meer over de opname en afbraak van alcohol.
Een glas alcohol bevat gemiddeld 10 gram alcohol. De lever breekt 7 gram alcohol per uur af. De lever doet er dus een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Hoe meer je drinkt, hoe langer dit duurt.
Dag 4-7: De eerste verbeteringen
Veel mensen ervaren een verhoogd energieniveau en een verbeterde mentale helderheid. Je hebt geen katers meer! Je lichaam begint zich beter te hydrateren, wat leidt tot een frisser gevoel. En daarnaast zal je spier- en conditieopbouw sneller gaan als je sport.
Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). Overmatig drinken komt het meest voor bij jongvolwassenen onder de 30 jaar en het minst bij 75-plussers.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Veel vage lichamelijke klachten (hoofdpijn, vermoeidheid, slechte adem of opgeblazen gevoel) ontstaan door een leververvetting waardoor de lever niet optimaal functioneert.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Symptomen die optreden bij een overbelaste lever
Symptomen die duiden op een verstoorde ontgifting en overbelaste lever zijn: Vermoeidheid en/of 's morgens moeizaam op gang komen. Huidproblemen. Hoofdpijn.
Goed voor de lever
De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.
Frequent zwaar alcoholgebruik kan duiden op alcoholverslaving, vooral als het individu dat niveau van gebruik geleidelijk heeft opgebouwd over een bepaalde periode. De hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd, kan echter niet de enige indicator zijn of iemand al dan niet een alcoholist is .
Dat 4 flessen wijn per dag niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Maar hoeveel mag je dan wel drinken zonder dat het slecht voor je is? Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken.
Hoeveel mensen overlijden er door alcohol en tabak? In Nederland overlijden ongeveer 19.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken. Aan alcohol overlijden ongeveer 2.300 mensen in Nederland per jaar. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan aan alcohol drinken.
Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Jonge jenever zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Jonge jenever kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 77,3% van de bevolking van 12 jaar en ouder drinkt. Daarvan is 11,3% een zware drinker (bron: CBS, 2014).
Risico's als je vaak te veel alcohol drinkt
Delen van je lichaam gaan minder goed werken. Bijvoorbeeld je hersenen, zenuwen, lever, slokdarm, maag, darmen, alvleesklier en hart. Je kunt hierdoor moe of onrustig zijn en slecht slapen. Of dingen vergeten en minder goed je aandacht ergens bij kunnen houden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.