Er zijn tienduizenden gitaarakkoorden, gelukkig zijn 4 akkoorden al voldoende om de meeste liedjes te kunnen spelen. Een aantal bekende of minder bekende akkoorden kunnen zijn: Am, E7, Bsus4 en het Edim gitaarakkoord. Het ziet er allemaal onlogisch uit, maar daar wordt verandering in gebracht.
Het is verstandig om te beginnen met de open akkoorden. Open akkoorden worden op de eerste drie frets gespeeld (frets zijn de metalen stripjes op de hals van je gitaar), hebben elk een unieke vorm en bevatten één of meer open snaren – dat zijn snaren die je niet hoeft in te drukken.
Om het super simpel te houden gebruiken we de akkoorden G, D, Em en C. De akkoorden worden in verschillende volgorden gebruikt. Dit zie je achter de titel van het liedje staan.
Ga stap voor stap aan de slag en speel iedere dag een half uurtje, je zult zien dat je dan beetje bij beetje leert spelen. Vaak wordt gezegd dat je om écht goed gitaar te leren spelen, je er minimaal 10.000 uur, dus 416 dagen van 24 uur, dus 1250 dagen van 8 uur.. aaneengesloten moet spelen.
Als je op latere leeftijd gitaar wil leren spelen is dat zeker mogelijk. Er zijn zelfs veel oudere mensen die zeggen dat ze altijd al gitaar hebben willen leren spelen maar het is er nooit van gekomen. En die mensen beginnen nu alsnog met het leren spelen van gitaar.
Een akoestische gitaar heeft stalen snaren waar je, in het begin, zere vingers en pijnlijke gewrichten van kunt krijgen. Heb je snel last van je spieren en gewrichten dan is de elektrische gitaar het minst belastend.
Vaak kun je prima al tijdens het eind van het slagje al beginnen met wisselen naar het volgende akkoord. Bij veel slagjes hoor je dan niet eens dat er op een bepaald punt even geen akkoord stond. Op deze manier heb je meer tijd om het akkoord over te pakken en ben je makkelijker op tijd voor het volgende akkoord.
Het A7 akkoord speel je net als de overige A akkoorden op de onderste vijf snaren van de gitaar. Hierbij raak en demp je de lage E snaar niet. Net als bij het A mineur akkoord verander je slechts één vingerzetting in vergelijking met het A akkoord, dit is bij het A7 akkoord uiteraard dan wel een andere vinger.
Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken. Oefenen en volhouden is het belangrijkste, want ook jij kunt gitaar leren spelen. Onthoud dat elke bekende gitarist het ooit heeft moeten leren. En dat zijn echt niet allemaal muzikale wonderkinderen.
Als je een beginner bent die niet op zijn gitaar oefent dan zul je een beginner blijven. Het is normaal gesproken nodig om per dag een half uur te spelen. Er zullen wat songs zijn om door te nemen naast wat oefeningen, gehoortraining en muziektheorie. Doe het allemaal anders kom je echt niet verder.
Snel leren gitaar spelen doe je door er vooral veel mee bezig te zijn. Veel oefenen. Probeer elke dag toch zeker een kwartier te oefenen en herhaal net zo lang tot je iets helemaal beheerst. Oefen de akkoorden, beheers je een paar basisakkoorden dan kom je al een heel eind.
Ja! Het is absoluut mogelijk om gitaar te leren spelen zonder noten te kennen. Sterker nog; de meeste mensen leren gitaar spelen zonder noten. Je kan namelijk gitaar leren spelen met akkoorden en dan is gitaar spelen echt niet moeilijk!
Tip 2: Begin niet te vroeg met gitaarlessen voor je kind
Zoals eerder gezegd raad ik aan om vanaf 7 jaar met gitaarlessen te beginnen. Heeft je kind erg veel interesse in de gitaar, dan kun je vanaf een jaar of 5 je kind al begeleiden en wegwijs maken op de gitaar.
Een akkoordenschema wordt meestal genoteerd op muziekpapier dat is onderverdeeld in 10 of 12 rijen notenbalken, verdeeld in 3 of 4 kolommen. In de eerste kolom wordt de G-sleutel aangegeven met de maat waarin het stuk gespeeld moet worden. In iedere kolom staan een of meer akkoordsymbolen.
A mineur: A C E. A# mineur : A# C# F. Bb mineur: Bb Db F.
In een akkoordenschema wordt het A mineur akkoord met Am aangegeven. Het Am akkoord heeft dezelfde grondtoon als het A majeur akkoord, maar heeft een veel droeviger ondertoon. Dit komt door het verzetten van een van de tonen, die normaal een terts is (de toonafstand tussen een toon en de daaropvolgende derde toon).
Speel je gitaar zonder plectrum, dan gebruik je je vingers. Dit wordt ook wel 'fingerstyle' of 'fingerpicking' genoemd. Een belangrijk voordeel daarvan is dat je meerdere gitaarsnaren precies tegelijk kunt aanslaan (hoewel plukken dan een beter woord is). Bovendien geeft het een iets warmer geluid.
Een open akkoord is een combinatie van open klinkende snaren en snaren waar je vingers op staan, die samen het akkoord vormen. Het akkoord sla je in die combinatie aan. Het zijn makkelijke akkoorden en ze klinken vaak helder. Bij de overgang van een open akkoord naar een ander akkoord klinken de open snaren vaak door.
Om een akkoord te kunnen spelen, zet je je linkerhand (als je rechtshandig bent) op de hals van de gitaar. Hiervoor gebruik je de wijsvinger, de middelvinger en de ringvinger, die allemaal een andere snaar gebruiken. Door je vingers op de snaren van het akkoord te drukken, kun je de juiste klank creëren.
Kwalitatief goede beginnersgitaren kosten bijvoorbeeld tussen de 200 en 350 euro. Semi professionele gitaren kosten tussen de 350-900. professionele gitaren kosten tussen 900-1200 of zelfs (veel) meer.
Dure gitaren maken gebruik van kwalitatief betere stukken hout en/of zijn voorzien van een bovenblad met een opvallende houtnerf. Naast een fraaier uiterlijk kan dit qua klank en constructie zeker een verbetering opleveren, de vraag is alleen hoeveel.
Het gitaarmerk Fender is wereldberoemd en staat bekend om zijn top kwaliteit gitaren. Het bedrijf werd opgericht in 1946 door Leo Fender en in 1950 ontwierp hij een gitaar die later de Telecaster werd genoemd. Fender gitaren staan voor kwaliteit voor een degelijke prijs, een aanrader dus!