In Turkije is onderhandelen een nationale sport. Je doet jezelf tekort als je er niet aan meedoet. Meestal kun je wel 40 procent van de prijs af praten. Maar in restaurants en grotere winkels is afdingen niet gebruikelijk.
Grote huishoudelijke apparaten: tot 15 procent. Keukens: ruim 25 procent. Bankstellen en slaapkamermeubelen: 10 procent. Stoelen en tuinmeubelen: tot 15 procent.
Bijna overal is afdingen gebruikelijk: in winkels, bij taxiritten, bij de aankoop van souvenirs. De werkelijke prijs van souvenirs ligt ongeveer een derde tot de helft onder de prijs die de verkoper noemt. Vindt u de prijs bizar hoog, loop dan liever weg dan in onderhandeling te gaan.
Als u op vakantie gaat naar landen als Italië, Griekenland of Kroatië kunt u het proberen, maar alleen op toeristische markten. In andere westerse landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, is afdingen geen gewoonte. Net als in Nederland wordt het vaak gezien als een belediging.
Controleer de talenkennis. Grieks (Dimotiki) is de nationale taal. Toch geldt Engels als de eerste handelstaal. Afhankelijk van achtergrond, opleiding en werkervaring wordt er ook een derde taal gesproken, zoals Duits, Frans, Italiaans, Turks of Russisch.
Het is gebruikelijk om een 10% fooi te geven van het totaalbedrag. Fooi geven in hotels in Griekenland is niet noodzakelijk, maar een bijdrage van €1 euro per bagagestuk wordt zeer gewaardeerd.
Over prijzen mag je onderhandelen. In Nederland doen we dat vaak wel bij auto's en huizen, maar meestal niet bij andere spullen. Een verkoper mag weigeren om te onderhandelen, want hij kiest voor welke prijs hij iets wil verkopen. En u kiest of u het daarvoor koopt.”
Zomaar korting vragen op je nieuwe keuken, een bankstel of op nieuwe schoenen: best wel gênant, vinden veel Nederlanders. Maar het kán wel. In het buitenland doen we het nog wel, een paar euro korting regelen bij een straatverkoper op je souvenirtje. Of op Marktplaats anoniem flink onder de vraagprijs bieden.
Weet je niet hoeveel onderhandelingsruimte er is? Bedenk dat het redelijk normaal is dat je 8 tot 10 procent van de verkoopprijs af probeert te krijgen. Zeker als je geen auto inruilt, is het normaal om korting te krijgen. Geen inruil betekent minder risico en minder kosten voor de verkoper.
Bij tal van juweliers of goudsmeden kunnen jullie afdingen op de prijs. Afdingen werkt vooral als jullie meer sieraden aan willen schaffen. Jullie kunnen dan proberen om iets van de prijs af te krijgen. Hierdoor worden de trouwringen een stuk betaalbaarder.
Bij 1+1 gratis of 35% korting is het heel vlug te zien of iets een goede deal is. Maar bij zo'n vaste prijs actie zul je moeten rekenen. Voor alles wat minder dan 50% korting is kun je in dat geval (meestal) beter wachten tot een betere actie.
Uiteraard kun je er vervolgens gewoon over onderhandelen, om de deal nog beter te maken. Zorg dat je weet wat de gebruikelijke kosten zijn en dat je precies begrijpt wat er in de offerte staat. Vraag eventueel om toelichting. En vraag meerdere offertes op, zodat je die met elkaar kunt vergelijken.
Je korting moet voldoende groot zijn om het interessant te maken voor je klanten. Een korting van 5 euro op een bedrag van 1.000 euro zal weinig mensen overtuigen. Geef je dezelfde 5 euro korting op een bedrag van 20 euro, werkt het gegarandeerd wel.
Je moet alleen wel de juiste winkel uitkiezen, een mediamarkt mag niet zomaar korting geven. Zij gaat vaak naar een plaatselijke witgoed winkel, en bij BCC lukt het vaak ook wel. Mediamarkt en grote winkels geven soms wel enorme kortingen, als je een toonzaalmodel meeneemt.
Denk dan eens aan de KunstKoopregeling. Dankzij de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds kun je bij 120 galeries in Nederland, hedendaagse kunst tot 7.500 euro gespreid en op afbetaling kopen, zonder rente.
Wanneer u op zoek gaat naar prijsinformatie in een markt in bijvoorbeeld aandelen, futures, Forex of opties, wordt de prijs op 3 manieren weergegeven: de laatprijs, het bod of de biedprijs en de laatste prijs (de prijs van de laatste transactie).
Wat is de gemiddelde marge op keukens? Op veel keukens is de bruto marge tussen de 30% – 50%. Hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Waarom korting geven een slecht idee is (nooit doen!) Met het geven van korting geef je een signaal aan klanten dat jouw product of dienst eigenlijk minder waard is. Met een korting trek je koopjesjagers aan die niet zullen resulteren in vaste klanten en geef je een slecht signaal aan je vaste klanten.
Bij een aanbieding "2e halve prijs" wordt bij producten met een verschillende prijs soms bedoeld "bij aankoop van twee producten 25% korting op de totale prijs". Door hier meermalen van gebruik te maken geldt dit voor elk even aantal.