Op grond van de cao hebben werknemers bij een 40-urige werkweek recht op 25 vakantiedagen (als zij tussen de 18 en 54 jaar zijn) en 20,9 ADV-dagen. Bij een werkweek van 37,5 uur krijgen werknemers naast de 25 vakantiedagen 7 ADV-dagen toegekend.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Er worden 12 dagen ADV toegekend; -een formele werkweek van 36 uur en een feitelijke werkweek van 40 uur. Er worden 24 dagen ADV toegekend.
In de praktijk kan een werknemer bijvoorbeeld 40 uur per week werken, maar in zijn of haar contract afspreken om één dag per week korter te werken en dus één dag per week ATV op te bouwen. Aan het einde van het jaar heeft de werknemer dan 52 extra dagen opgebouwd die hij of zij kan opnemen als ATV-dagen.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen.
In die tool wordt een percentage voor de ADV getoond. Dat percentage wordt altijd berekend als: (het aantal ADV-uren per jaar) / (52 x de wekelijkse arbeidsduur). In het voorbeeld is dat dus (13×8) / (52×40) = 5%.
In de cao worden atv-dagen toegepast, dit staat beschreven in artikel 23 van de cao. De atv-dagen worden als volgt opgebouwd: een werknemer bouwt op jaarbasis 13 atv-dagen op, dat is 1 atv-dag per vier weken. Het is daarbij niet relevant of hij 38 of 40 uur per week werkt.
Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen.
Werknemers met een uurrooster van 40 uur per week kunnen op die manier gedurende vier dagen per week 10 uur per dag werken. Als de voorgeschreven procedure gevolgd wordt, zal er geen sprake zijn van overuren of een overurentoeslag. 9,6 ADV-dagen in plaats van 12.
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan dat in de arbeidsovereenkomst is vastgesteld. Bijvoorbeeld wanneer je 40 per week werkt, maar een contract hebt voor 38 uur per week. In dit geval bouw je iedere week 2 uren adv op.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling.
Deze dagen is de werknemer onherroepelijk kwijt, ongeacht de reden voor het niet opnemen van deze vakantiedagen. Overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar is dan ook een onwettelijke praktijk.
Dat hoeft niet noodzakelijk in het arbeidsreglement, ook een policy kan daartoe volstaan. Een werkgever kan bijgevolg rechtsgeldig bepalen dat een werknemer gradueel ADV-dagen verwerft a rato van één dag per maand. Een werkgever kan zelfs nog verder gaan en ook bepalen dat men elke maand één ADV-dag moet opnemen (bijv.
Pak je arbeidscontract of de cao er dan bij! Daarin staat het als je recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen en om hoeveel dagen het gaat. Als dat er niet in staat, kun je geen aanspraak op de dagen maken. Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen.
Mag mijn werkgever mij verplichten adv of atv op te nemen? Dat mag alleen als daar bepaalde afspraken over zijn gemaakt in jouw cao of arbeidsovereenkomst. Daarin kan staan dat jouw werkgever mag bepalen wanneer je deze dagen opneemt.
Hoeveel uren mag een voltijdse medewerker werken? Een voltijdse medewerker mag maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week werken (gemiddeld 38 uur per week op jaarbasis). Een normale werkweek kent daarmee 38 uren.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
Wanneer je minimaal 12 uur werkt en maximaal 32 uur, werk je parttime. De parttime werkweken bestaan gemiddeld uit 24, 28 of 32 uur werken. De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden in parttime of in fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.
Arbeidsduur. De wettelijke arbeidsduur in de sector bedraagt 35 uur per week voor een voltijdse werknemer en dit gespreid over 5 dagen: Ofwel door wekelijks slechts 35 uur te werken. Ofwel door 36 uur per week te presteren in ruil voor 6 extra verlofdagen (ADV).
ADV staat voor arbeidsduurvermindering. Als een werknemer extra uren werkt kan hij die op een ander moment inhalen als inhaalrust. Daardoor wordt het aantal gewerkte uren in een jaar verkort. Of deze vrije dagen betaald of onbetaald zijn hangt af van de afspraken binnen je bedrijf.
13 ADV dagen per jaar worden gedeeld door 254 dagen. Dan kom je op een compensatie van 0,05118 oftewel 5,12%. Wanneer je 254 dagen lang 5,12% compensatie voor ADV verstrekt, dan bouwt de werknemer (een waarde van) 13 ADV dagen op ( 254 x 5,12% = 13,0048 dagen).
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Adv-dagen: een soort extra verlof
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan in je contract staat. Als je bijvoorbeeld een contract hebt voor 38 uur per week, maar je werkt 40 uur per week, dan bouw je elke week 2 adv-uren op.
Veel mensen halen regelmatig de termen atv en adv door elkaar. Het verschil tussen atv en adv is de manier waarop je als werknemer vrije uren op kan nemen. Bij atv bepaalt je werkgever (meestal) het moment van opnemen. Bij adv bepaal je zelf wanneer je opgebouwde uren worden ingezet.