Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn nog goed voor de lijn ook. Zomerkoninkjes bevatten veel minder calorieën dan hun zoete smaak doet vermoeden. Maar er zijn meer redenen om vaker van deze rode vruchten te genieten. Als je honderd gram aardbeien eet, krijg je nog geen dertig calorieën binnen.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Aardbeien bevorderen een goede spijsvertering
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Aardbeien zijn gezond voor je huid door de hoge waardeVitamine C, water en de anti-oxydanten. Aardbeien bevatten veel voedingsstoffen maar weinig calorieën. Ze geven snel een voldaan gevoel.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
En je eet ook niet alle delen van de vrucht. Een stuk fruit van 125 g - zonder schil, klokhuis of pit gerekend - komt ongeveer overeen met: 1 middelgrote appel; 1 middelgrote peer; 2 pruimen; 8 aardbeien; 6 eetlepels bosbessen; 20 braambessen; 20 kersen of twee handjes kersen; 25 frambozen.
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Goed nieuws, aardbeien. De heerlijke zomervrucht staat ondanks zijn zoete smaak op nummer 3. Een schaaltje aardbeien à 100 gram bevat 5,1 gram suiker en slechts 29 calorieën. Daarnaast krijg je met een schaaltje aardbeien 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
groenten zoals kool, sperziebonen en rauwkost. fruit zoals rode bessen, kiwi's, sinaasappels of gedroogde vijgen.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is. Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.