Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
De minimale afmetingen keukens zijn ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken (+ meestal nog een koelkast in het verlengde van uw aanrecht).
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad. Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen.
Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
In de ideale keukenindeling is de totale omtrek van deze driehoek maximaal 8 tot 10 meter. De afstand tussen je kookplaat en spoelbak is bij voorkeur zo'n 2 meter. Al deze zones hebben, zoals je kunt zien, hun eigen functie. Door deze zones praktisch te verdelen over je keuken, voorkom je dat je veel loopt.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
De rechte keukenopstelling of lineaire opstelling is een van de meest gangbare opstellingen. Deze opstelling wordt vooral in smalle keukens toegepast of wanneer er maar één wand beschikbaar is. Alle kasten en keukenapparaten bevinden zich hierdoor aan dezelfde muur.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Houd bij het samenstellen van een keuken in parallelopstelling rekening met de ruimte tussen de twee keukenblokken. Deze ruimte mag niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Wij adviseren om een gangpad van minimaal 1.20 meter aan te houden tussen de elementen van een parallelkeuken.
Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
De kosten voor een kleine, standaard IKEA keuken te plaatsen beginnen bij € 1.100,- en kunnen oplopen tot zo'n € 2.500,- voor een grote, complexe keuken.
De eerste opbergmogelijkheid voor glaswerk in een keuken is natuurlijk de keukenkast. Een prima opbergmogelijkheid. Zorg dat je de glazen omgekeerd in de kast zet om stofvorming in het glas te voorkomen. Zet glazen liever niet in elkaar gestapeld weg om beschadigingen te voorkomen.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Een frontlijnend aanrechtblad lijnt aan de voorkant optisch uit met de onderkasten. Het exacte overstek is vaak 3 millimeter om ervoor te zorgen dat er geen vuil en dergelijke in de keukenkasten komt. Een frontoverstek werkblad komt over de keukenfronten heen. Hoever, dat bepaalt u zelf.
Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten. Het design van het materiaal kan een grote invloed hebben op de prijs.