De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2022 telt 3 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 23 met 2 sterren en 115 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.
Het Hof van Cleve van chef Peter Goossens in Kruisem is niet langer het enige Belgische restaurant met drie sterren, maar krijgt het gezelschap van Zilte van Viki Geunes in Antwerpen. Tien restaurants krijgen hun eerste ster.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Maar eerst dé winnaar van 2022: restaurant Geranium. In de Deense hoofdstad Kopenhagen vind je wat nu is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, van chefkok Rasmus Rofoed.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
België In België werd de eerste Michelinster uitgedeeld in 1939 aan Villa Lorraine. Het zonder onderbrekingen langst vermelde restaurant is Comme Chez Soi dat sinds 1953 een of meerdere sterren heeft.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants. Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel. Veelal met lokale producten, maar vooral zonder fratsen en recht uit het hart.
Goed en slecht nieuws voor restaurants in onze regio bij de jaarlijkse bekendmaking van de Michelinsterren. Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam.
UDEN | Restaurant Oonivoo in Uden is haar Michelinster kwijtgeraakt. Dat werd vandaag bekend tijdens de uitreiking van de Michelinsterren plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
In september 2021 volgde de ultieme bekroning met een derde ster. Eten in het restaurant is dan ook niet goedkoop. Het huidige menu kost 2.800 Deense kroon (ruim 376 euro). Voor de bijhorende wijnen moet je 1.800 Deense kroon (ruim 242 euro) ophoesten.
De lijst van de 50 beste restaurants ter wereld is deze maand weer uitgekomen. Opnieuw prijkt Noma in Denemarken op één.
In 2010, 2011, 2012 en 2014 werd Noma al uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. In 2005 kreeg het restaurant een ster, in 2007 volgde een tweede ster – en in 2020 werd het restaurant na de heropening opnieuw onderscheiden met twee Michelinsterren.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Boekingsdagen: Te reserveren op woensdag en donderdag (i.c.m. diner) en op vrijdag en zaterdag (i.c.m. lunch of diner). Kosten: Vanaf € 612,50 per persoon op basis van twee personen.
Van deze 2562 restaurants hebben er 104 drie Michelinsterren, 385 restaurants twee sterren en zijn er 2073 bekroond met één Michelinster. Frankrijk is van de culinaire troon verstoten door Japan; Japan heeft op dit moment 32 driesterrenrestaurants en Frankrijk 25.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.
Alhoewel Frankrijk op de vierde plek staat, heeft het land nog altijd het hoogste aantal sterrenrestaurants van alle Europese landen, namelijk 594 waarvan er 26 een 3-sterren classificatie hebben.