Wat je voelt, is het 'oraal allergie syndroom' (OAS). Dat is een prikkeling of jeuk in de mond tijdens of vlak na het eten van fruit en/of noten. Bij jou is het kiwi, bij anderen is het bijvoorbeeld appel, peer of hazelnoot.”
Het orale allergiesyndroom (OAS) en urticaria (netelroos) zijn de meest voorkomende manifestatie van allergie tegen kiwi. OAS bestaat uit jeuk van de mond en keel, vorming van kleine blaasjes in de mondslijmvliezen, en irritatie en zwelling van de lippen, stembanden en bovenste delen van de keel.
Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda's, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel.
De deelnemers rapporteerden tijdens de kiwiperiode minder verkoudheidssymptomen. Keelpijn nam af van 5,4 naar 2,0 dagen en hoofdverkoudheid van 4,7 naar 0,9 dagen in vergelijking met de banaanperiode. Het eten van de gele kiwi leidde ook tot hogere concentraties van vitamine C en antioxidanten in het bloed.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Vermijd zoete melkproducten
Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een 'snoepje' zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een 'snoepje' in je mond!
Wat moet je doen bij een allergische reactie? Wanneer je last hebt van een allergische reactie van je tong, is het belangrijk om kalm te blijven. Ben je iets aan het eten of drinken, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk daardoor veroorzaakt. Stop direct met het nuttigen van het voedsel of de drank.
jeuk. tinteling en/of zwelling van de lippen, mond en keel. jeukende ogen en neusklachten, zoals loopneus en niezen. soms: maagklachten, zoals misselijkheid.
De klachten die optreden bij het eten van vers fruit staan bekend onder de naam oraal allergie syndroom en bestaan uit jeuk in de mond aan het gehemelte en lippen en soms een gevoel van lichte zwelling van keel en lippen. Een zeer ernstige reactie na het eten van fruit (anafylaxie) komt zeer zelden voor.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Met name gedroogde vruchten, citroensap, wijn en melasse bevatten vaak zeer veel sulfiet (meer dan 100 milligram per kilo).
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Regelmatig drinken helpt de keelpijn te temmen. Koude dranken kunnen de pijn kortstondig licht verdoven, warme dranken werken verzachtend en kunnen helpen slijm op te hoesten. Vermijd overigens dranken als alcohol en koffie, aangezien die de keel irriteren en de slijmvliezen hierdoor uitdrogen.
Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren. Fruit uit blik is ook vaak zacht, maar levert minder vitamines dan vers fruit.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.
Het verhoogt je weerstand
Kiwi's zijn rijk aan vitamine C en een kiwi van 100 gram bevat ruim 1,5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor: de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand.