Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren.Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer. Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Schnitzel bewaren, ongepaneerd of gepaneerd, doe je bij voorkeur in de koelkast als je het vlees kort wilt bewaren, of in de vriezer als je het vlees langer wilt bewaren. Tenminste als het vlees nog niet gebakken is. Hoewel je schnitzel ook kun bewaren in de vriezer of de koelkast, als het vlees al wel gebakken is.
Een bereide schnitzel kun je langer ingevroren bewaren; maximaal 3 maanden. Als je het vlees vervolgens wilt gebruiken is het verstandig om deze rustig in de koelkast te laten ontdooien, zodat de kwaliteit zo veel mogelijk behouden blijft.
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Bereidingsadvies: Fritteuse: Verwarm de plantaardige olie tot 180°C. Bak de diepgevroren schnitzel 3-4 minuten goudbruim en krokant. Braadpan: Braad de schnitzel in hete plantaardige olie (of boter) gedurende 6-7 minuten tot ze goudbruin en krokant is, af en toe draaien.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Kan je schnitzel opwarmen? Dan of de schnitzel verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, of eerst bakken voordat je het vlees verpakt in invriest. Bij dit laatste is de bewaartijd langer, en kun je het vlees na ontdooien makkelijk opwarmen in magnetron of airfryer.
Bereid kippenvlees kunt u maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Rauw kippenvlees kan 8 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C. Vries het rauwe kippenvlees nog op de dag van aankoop/ontvangst in.
In de pan: net zoals een klassiek gerecht kun je gepaneerd vlees in de pan bakken. Voor een mooie korst zet je de pan op een zacht of matig vuur, naargelang van hoe dik het vlees is. Let erop dat er altijd vetstof in de pan zit. Zo krijg je een gouden korst en vermijd je dat het paneermeel aanbrandt.
Kleine stukken vlees (karbonades, schnitzels e.d.) zijn niet geschikt voor bereiding in de magnetron. Je kunt ze eventueel wel op een bruineerschaal "bakken" maar het resultaat is matig. Zout toevoegen voordat het gerecht klaar is.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Hoe lang kun je vleeswaren bewaren? Vleeswaren kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Net gekocht vleeswaren kun je in de koelkast goed houden, maar de houdbaarheidsdatum is van doorslag gevend belang natuurlijk.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Vries bij voorkeur gesneden brood in, verpakt in kleine porties. Verpak het brood in een diepvrieszak. Laat zo weinig mogelijk lucht in de zak laten en sluit hem zo goed mogelijk af. Vries liever niet te veel broden in één keer, en laat zeker voldoende tussenruimte in de vriezer zodat de vrieskoude er goed bij kan.
Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren. Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer. Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
We adviseren om varkensvlees dat je invriest maximaal drie maanden na de aankoop te eten. Maar in theorie kunnen een paar maanden extra ook nog wel. De ham kan dan meer zout en vet bevatten, waardoor de kwaliteit (smaak, structuur) minder wordt.