Deze houdt in dat een wandelaar 300m per uur bij het klimmen, 500m bij het afdalen en ongeveer 4km op vlak terrein aflegt. De kleinere waarde die uit de berekening van de verticale afstanden volgt, wordt dan telkens gehalveerd en bij de twee anderen opgeteld.
Er wordt gefinisht tussen 43 en 45 seconden bij de mannen en tussen 47,5 en 50 seconden bij de vrouwen.
Een rekenvoorbeeld voor de wandeltijd
Stel: je route is 12 kilometer lang, met 600 meter stijging. Dat kost je dan 12/4 = 3 uur als de route vlak zou zijn, en 600/300 = 2 uur extra om te corrigeren voor het hoogteverschil. Naar schatting ben je dan ongeveer 2 + 3 = 5 uur onderweg.
Ideaal gezien tussen de 11 en 15 minuten. Als je op een meer ontspannen tempo wandelt, pas begonnen bent of wat ouder bent, ligt de gemiddelde tijd voor anderhalve kilometer eerder rond de 20 minuten. Maar je kunt je gemiddelde snelheid verhogen door te oefenen.
Hoogteverschil: 900 meter klimmen. Je doet dus bij benadering 4 uur over de tocht. Zo reken je uit hoe lang je over je wandeling doet.
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden. De gemiddelde hardloopsnelheid is ongeveer 11 kilometer per uur.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
De 6 minuten wandeltest wordt gebruikt om de functionele capaciteit te meten. Gemeten wordt de maximale afstand die de patiënt binnen 6 minuten kan afleggen. Het parcours kan 10, 30 of 50 meter zijn.
De exacte formule die gebruikt wordt voor het omrekenen minuten per km naar km per uur is: (1000 / aantal secondes per km) * 3.6. Het aantal secondes per kilometer kan je berekenen door het het aantal minuten te vermenigvuldigen met 60 + het aantal overige secondes.
Langzaam looptempo is:
Langzame hardlopers doen in het algemeen 10 minuten over 1 mijl. Soms misschien wel 11 minuten. En voor wie zich nu afvraagt hoeveel kilometer 1 mijl is: dat is ongeveer 1,5 kilometer.
Johnsons gemiddelde snelheid was 10,35 m/s (37,3 km/h), Bolts gemiddelde snelheid 10,32 m/s (37,15 km/h). Wat hierbij met name verschil maakt, is dat na de start de atleet eerst op snelheid moet komen, waardoor deze in het begin langzamer gaat.
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
De maximale snelheid voor de 200 meter ligt voor de mannen op 37,52 km per uur. Dit is gelopen door Usain Bolt op 20 augustus 2009 in Berlijn, zijn tijd was 19,19 seconden.
Volgens de gezondheidsrichtlijnen is het belangrijk om dagelijks (of de meeste dagen van de week) minstens 30 minuten te wandelen – meer is natuurlijk nog veel beter. Hoe en waarheen je wandelt, maakt verder niet uit.
Je start bijvoorbeeld 10 minuten rustig aan 4 km/u, daarna stap je 10 minuten aan 5 km/u, dan 5 minuten aan 6 km/u om daarna terug 10 minuten aan 5 km/u en 10 minuten aan 4 km/u te stappen. Stap aan een rustig tempo (4 km/u) om te recupereren tussen de andere tempo's.
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Eigenlijk is het maar een uit de lucht gegrepen getal en een getal dat nét wat meer is dan het gemiddelde wat men per dag loopt. Een streven naar meer, zou je kunnen zeggen. Met 6.000 stappen per dag loop je rond de vier kilometer.
Vuistregel: 1 stap = 75 cm
Dan heb je met 1000 stappen 750 m afgelegd. En heb je 1333 stappen nodig voor een kilometer. Omrekenen: afgelegde afstand eerst delen door 1000 en dan nog een keer 3/4 daarvan.
Laten we uitgaan van een aantal gemiddelden: Beginnende hardloper: 7:30 minuten over 1 kilometer. Gemiddelde hardloper: 5:30 minuten over 1 kilometer. Gevorderde hardloper: 4 minuten per kilometer.