Nog voordat je de tandjes in het mondje ziet, kun je al aan je baby merken dat er tandjes onderweg zijn. Kindjes hebben er vaak last van en dit kan tot uiting komen in hangerig of humeurig gedrag, meer kwijlen dan normaal, minder willen drinken, slechter slapen en soms ook koorts.
Symptomen doorkomende tandjes bij je baby
Slecht slapen. Veel huilen. Op alles willen bijten. Wrijven over de wangen.
De meeste baby's krijgen hun eerste tandje tussen de 4 en 7 maanden. Eerder of later kan natuurlijk ook, maar het gemiddelde ligt rond de 6 maanden. Het doorkomen van kiezen en tanden gaat door tot de leeftijd van ongeveer 3 jaar. Dan hebben de meeste kindjes hun melkgebit bij elkaar gespaard.
De meest voorkomende symptomen van tandjes krijgen. Naarmate je baby groeit en ontwikkelt tijdens die eerste maanden, kan je zijn eerste tandjes na 4 tot 7 maanden verwachten. De eerste symptomen zullen slechts een paar dagen voordat zijn tandjes doorkomen optreden.
Maar ook hier zijn uitzonderingen: sommige baby's krijgen na 3 maanden al hun eerste tandje, andere baby's pas na een jaar. De ontwikkeling en groei van je kindje staat helemaal los van het krijgen van tandjes. En meestal krijgen meisjes hun tandjes eerder dan jongetjes.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc. Hoe kan de chiropractor u helpen?
Volgorde melktanden
Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees. De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.
Dat de ontlasting bij baby's verandert tijdens het doorkomen van tanden of kiezen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch constateren veel ouders dat hun baby tijdens het doorkomen van tanden en kiezen een andere ontlasting heeft. Ze poepen vaker, hebben diarree of de ontlasting lijkt anders van geur en kleur.
Dan kun je je baby gerust laten kauwen op een stuk brood of een droge koek. Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger of met de bolle kant van een gekoeld theelepeltje. Baby's die pijn hebben door doorkomende tandjes krijgen van de huisarts weleens een pijnverzachtende gel of druppeltjes voorgeschreven.
Mijlpalen van een 4 maanden oude baby
Zijn hoofdje zonder hulp omhooghouden. Zijn handjes naar zijn mond brengen. Met hulp rechtop zitten. Reiken naar voorwerpen en deze vastnemen.
Hoe lang je baby last heeft van het tandjes krijgen, is niet te zeggen. Soms duurt het maar een paar dagen, soms veel langer. Niet iedere baby heeft er evenveel last van en ook de symptomen kunnen verschillen. Zo zal de één alleen wat hangerig zijn, terwijl een andere baby alleen heel veel kwijlt.
Gemiddeld krijgen baby's tussen de 6 en 8 maanden doorkomende tandjes. Meestal zijn dat de snijtandjes midden onder in het mondje. Vervolgens komen dan de beide midden-snijtandjes in de bovenkaak. Daarna de snijtanden er naast in de bovenkaak en vervolgens de snijtandjes in de onderkaak.
Als je baby zelf aan zijn oortje trekt moet je dat niet zien als een betrouwbaar signaal. Baby's en peuters spelen veelvuldig met hun oortjes, vooral in de periode dat het eerste tandje doorkomt.
Groene groente
Het spijsverteringskanaal van je baby is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor verteert je kindje voedsel nog niet zo goed als een volwassene. Het is dus niet gek dat de ontlasting van je kindje groen kleurt na het eten van groene groenten.
Kan het zijn dat als je kindje weer nieuwe tandjes krijgt, hij kan gaan spugen? Of ligt dat aan iets anders? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het doorkomen van tanden tot koorts, diarree, spugen of andere symptomen leidt.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
's Nachts huilen
Dit komt geregeld voor en meestal huilt je baby dan van de honger, soms van de pijn of omdat je kindje gewoonweg wakker is en aandacht wil. Baby 's hebben namelijk nog geen duidelijk dag en nacht ritme. Ze hebben gemiddeld 14 tot 17 uur slaap nodig per etmaal en dit nemen zij hoe het hun uitkomt.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.