Regels voor stageduur 16- en 17 jarigen:Per week loop je maximaal 45 uur stage (per 4 weken mag je een maximaal gemiddelde van 40 uur per week hebben).Per dag mag je maximaal 9 uur stage lopen. Wanneer je op een dag 6 uur naar school gaat, mag je nog maar 3 uur stage lopen.
Als 16- of 17-jarige mogen je diensten tijdens stage niet langer zijn dan negen uur. Per week ligt het maximum op 45 uur. Over vier weken gezien moet je gemiddeld op 40 uur per week uitkomen (160 uur in totaal).
Een stagedag of stageweek mag afwijken van een gewone lesdag of lesweek. Leerling-stagiairs mogen maximum 8 uur per dag en 40 uur per week werken (of les volgen).In sommige sectoren is die bepaling teruggebracht naar 38 uur per week. Een uur is hier 60 minuten en dus geen lesuur.
Maximum arbeidstijd stage
35 uur per week.
Voor stagiairs geldt de Arbowet en de Arbeidstijdenwet onverkort, waarbij het bedrijf waar de stage wordt gelopen als werkgever geldt. Voor het bedrijf is een stagiair geen werknemer. Hij krijgt geen loon, maar mogelijk wel een onkostenvergoeding en een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst.
Stage uren
Ook hier is de minimale hoeveelheid afhankelijk van de duur van de opleiding: 1 jarige mbo 2 of mbo 4 specialistenopleiding: minimaal 250 uur per jaar. 2 jarige mbo 2 of mbo 3 opleiding: minimaal 450 uur in totaal. 3 jarige mbo 3 of mbo 4 opleiding: minimaal 900 uur in totaal.
Deze stagevergoeding is gebaseerd op een vijfdaagse werkweek, waarbij wordt uitgegaan van 40 uur stage (5 dagen van 8 uur) per week.
Soort stage hangt af van je opleiding
Doe je een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) dan werk je 3 of 4 dagen mee in een bedrijf via een leerbaan. Je combineert werken en leren. Het bedrijf en de school moeten zorgen voor goede begeleiding. Op de overige werkdagen volg je vakken op school.
Stagiair is de algemene term voor iemand die stage loopt, dus ongeacht iemands geslacht of gender. Stagiair is ook het woord voor een man of jongen die stage loopt. De vorm stagiaire duidt een vrouw of meisje aan.
Als u stage loopt, heeft u geen recht op het wettelijk minimumloon. Bij een stage ligt de nadruk op het leren. Doet u gewoon werk, dan is er geen sprake van een stage.
Normaliter duren stages een half schooljaar (20 weken), maar een aantal opleidingen werken met stages die het hele jaar duren. Deze lopen meestal vanaf september tot en met eind juni.
Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Er moet altijd in een periode van 7 dagen een rustperiode van ten minste 36 aaneengesloten uren zijn. De jeugdige werknemer mag tot 23.00 uur werken. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week.
– Je werkt per dienst maximaal 9 uur. – Je werkt per week maximaal 45 uur. – Per 4 weken heb je een gemiddelde arbeidstijd van 40 uur per week. Verder geldt schooltijd = arbeidstijd.
Ja, je hebt als stagiair(e) het recht om tussentijds met je stage te stoppen.
Gemiddelde stagevergoedingen per opleidingsniveau
MBO De gemiddelde stagevergoeding voor een MBO'er ligt op en rond de € 130,- bruto per maand. HBO De gemiddelde stagevergoeding voor een HBO'er is ca. € 324,- bruto per maand.
Tijdens je stage of afstudeeropdracht heb je meestal maar een beperkt aantal vrije dagen omdat je er maar een korte tijd zit. De meeste bedrijven hanteren één of twee vrije dagen per maand. Dit verschilt per bedrijf. Het kan zijn dat je er meer krijgt, omdat dat is vastgelegd in de CAO van het bedrijf.
In vakantieweken is stagelopen op zondag wél toegestaan, maar dan mag de leerling niet ook op de zaterdag ervoor werken. Voor alle dagen van het jaar geldt dat leerlingen van 16 en 17 jaar 's avonds niet na 23.00 uur mogen werken.
In de wet is niet vastgelegd dat je recht hebt op een stagevergoeding. In veel cao's én onderlinge afspraken wel. En als dat zo is, telt je vergoeding als loon: geld dat je verdient door te werken. En dus moet je er – net als bij andere vormen van inkomen – belasting over betalen.
Je maakt kennis met de stageplek en het vak waarin je na je studie misschien terechtkomt. Snuffelstages komen voor in het eerste jaar van het MBO of HBO. Een snuffelstage duurt gemiddeld tussen de twee en negen weken. Een snuffelstage heet ook wel oriëntatiestage.
Urennormen mbo
Van de 1600 uren heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur onderwijs begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijksvorming (bpv). De andere 600 uren besteed je bijvoorbeeld aan huiswerk en zelfstudie.
De Arbeidstijdenwet geeft aan dat je niet meer uren mag maken dan wettelijk is toegestaan binnen de sector waar je werkt. Dus nee, je stagebegeleider mag niet al zijn werk op jou afschuiven als dat betekent dat jij 70 uur per week moet werken.