Bij konijnen kan deze aandoening al binnen 24 uur fataal zijn. Wanneer u maden ziet is het verstandig om direct een afspraak te maken.
Bij de behandeling van de maden wordt uw konijn onder narcose geschoren. De dierenarts verwijderd de maden en smeert vervolgens de huid in met een zalf. Ook behandelt de dierenarts het konijn met een anti-myiasis spray. Dit doodt mogelijk overgebleven maden en voorkomt het ontstaan van infecties.
De maden voeden zich met vrijgekomen weefselvocht, huid en onderliggend weefsel, waardoor ernstige wonden kunnen ontstaan. Binnen 48 uur hebben de maden zich door de huid heen gegeten en gaan ze het lichaam van het schaap binnen.
Je kunt je konijn met zijn achterwerk in een bak water zetten en de aangedane plek langzaam los laten weken. Hor: scherm je hok af met een fijne vitrage of vliegengaas. Regelmatig controleren: controleer je konijn op wondjes en maden, vooral in warme periodes (mei t/m september).
Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Zowel verse lavendel als luchtverfrisser werken goed. Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit in de vuilnisbak om maden te doden. Strooi kiezelaarde of zout in de container. Dit kleeft aan de buitenkant van de maden waardoor ze uitdrogen en doodgaan.
Gips en kalk zijn giftig voor maden. Ook neemt het vocht op, waardoor de container droog blijft. Volgens Rova kan ook zout worden gebruikt.
Maden komen terecht in de vacht van het konijn doordat een vlieg, meestal de blauwgroene bromvlieg of groene vleesvlieg, eitjes in de vacht en huid van het konijn legt.
Controleer of een groene vlieg aan het werk is geweest bij je konijn: vaak heeft je konijn dan een wondje in de buurt van de anus, of binnenkant van de achterpoten, en zie je maden. Verdere tekenen van besmetting zijn: vreemde kale plekken, apathisch gedrag van het konijn en gaatjes in de huid.
Heeft u het vermoeden dat uw konijn myiasis heeft? Schakel dan direct uw dierenarts in. Als de dierenarts maden in de vacht of rondom de anus vindt, is het zeker dat het konijn last heeft van madenziekte. Vaak is het hele achterwerk van uw konijn vies en ontstoken en hangt er een nare geur rond uw konijn.
De eitjes komen al na enkele uren uit. Hier kruipen dan kleine maden uit die opzoek gaan naar voedsel. Maden vervellen 2 keer en daarna vormt het zich tot een pop. Van maden tot een vlieg kan al na 7 dagen.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Deze spray doodt de eitjes en maden van de vlieg. Anti-Myiasis werkt 4 weken; tijdens de periode dat de bromvlieg actief is, afhankelijk van de weersomstandigheden meestal van april t/m november, herhaal je de behandeling maandelijks.
Als je konijn stress ervaart of er gevaar dreigt, kun je dit ook herkennen aan de lichaamstaal. Zeker omdat konijnen prooidieren zijn, zijn er een hoop geluiden en/of gedragingen welke je kan zien. Naast het zacht knarsen met de tandjes, kunnen konijnen dit ook harder doen.Je ziet ook vaak dat de ogen groter worden.
Een gezond konijn is beweeglijk en eet een groot gedeelte van de dag.Ook horen ze een flinke hoeveelheid keutels te produceren. Omdat ziekteverschijnselen heel subtiel zijn, is elk konijn dat stilzit, minder eet of minder keutelt, potentieel ziek.
Maden zijn larven van vliegen of muggen. Ze hebben geen poten en kleuren meestal wit of geelachtig en vertoeven in voor hen voedsel zoals meststoffen, organische afval, rot fruit of vlees. Eénmaal de made dik en rond is gegeten veranderd de huid van de made naar een bruine en cilindrische pop.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Weer de vliegen met een hor, of maak vliegen- of horrengaas aan de buitenkant van het hok; Konijnen met lang haar kun je eventueel scheren, een korte vacht kun je makkelijker schoonhouden; Voorkom infectie met vliegenlarven en maden, dit kan door het konijn preventief in te sprayen met Beaphar Anti-Myiasis.
De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis.
Maden houden ook niet van kokend heet water met een scheut azijn of groene zeep. Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden.die hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.
Giet kokend water over de maden. Maden kunnen hier niet tegen en gaan hiervan dood. U kunt wat chloor en azijn in de container gieten en de container schoonspuiten nadat dit een uur heeft ingetrokken. Dit raden wij echter niet aan, omdat chloor slecht is voor het milieu.