Uilskuikens zijn heel anders dan gewone jonge vogels. Ze blijven lang op het nest – minimaal drie weken – maar als ze het nest verlaten zijn ze nog pluizig en onzelfstandig. Ze vallen met regelmaat uit het nest, maar dit is normaal voor de bos- en ransuil.
Er worden 3 tot 5 eieren gelegd en na ongeveer 4 weken broeden komt het eerste ei uit.. Het jong weegt dan slechts 16 gram. Na 5 dagen gaan de ogen open en zijn de oorpluimpjes (wit) al zichtbaar. Als de jongen nog geen 3 weken oud zijn, verlaten ze het nest al.
De eerste 2 dagen voer je enkel vlees, daarna tot een dag of 4 enkel vlees met heel fijn geknipt botje, en dan hebben we het niet over 3 mm stukken maar echt fijne stukjes omdat een braakbal nog niet gevormd word en de stukjes bot het jong kunnen perforeren.
De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
Uilen zijn carnivoren en eten dus alleen vlees.Je moet ze prooidieren voederen, zoals muizen en ratten, grote sprinkhanen en kuikens. Voeder ze niet alleen eendagskuikens, want dan komen ze bepaalde mineralen en vitaminen te kort.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar.Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Kerkuilen zijn nachtdieren, overdag verstoppen ze zich zoveel mogelijk. In het wild leven kerkuilen gemiddeld 21 maanden, maar in gevangenschap kunnen ze wel twintig jaar worden.
Wanneer vogels een uiltje knappen, lijkt hun houding allerminst comfortabel. Vaak slapen ze op één poot of balancerend op een dunne tak, en toch blijven ze netjes overeind.
Die wil je dus zeker bosjutten. Als je weet waar je moet zoeken, zijn die braakballen gemakkelijk te vinden. Een uil spuugt niet alleen de ballen uit, maar poept ook een witte kalk uit.
Elke uil kan klauwen en bijten..
Kunnen uilen ruiken? Vogels kunnen geur waarnemen, maar de meeste soorten kunnen niet echt goed ruiken. Ze kunnen zich oriënteren op een bepaalde geur die voor die soort belangrijk is, meer niet. De belangrijkste zintuigen van uilen zijn het gehoor- en het gezichtsvermogen.
Een uil eet onder ander muizen. Hij eet ze met huid en haar op! Zijn maag kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal of uilenbal) uit. Als je de braakbal van een uil uit elkaar pluist, kom je daarom schedeltjes en botjes van muizen tegen.
Jonge ransuilen verlaten medio juni/juli hun nest waarna ze via dit geluid contact houden met hun ouders. Die moeten namelijk wel weten waar de jonge vogels zich bevinden om hun een prooi te kunnen voeren.
De baltsroep, die uit een ijselijk, luid gekrijs bestaat, is het meest indrukwekkende geluid, dat het mannetje in de vlucht laat horen. Het is de eigenlijke zang van de Kerkuil. De “schreeuw” is op honderden meters hoorbaar. Het mannetje laat zo duidelijk horen dat hij aanwezig is en een territorium bezit.
Als je veel naar de Harry Potters hebt gekeken dan zou je kunnen denken dat uilen ideale huisdieren zijn. Je kunt ze zelfs de post laten bezorgen. Het is echter absoluut geen huisdier, maar een inheemse beschermde wilde vogel.
Waarom slaapt een kerkuil op één poot? Door één poot dicht tegen het lichaam en onder de veren te houden verliest de uil minder warmte, de poten zijn minder dicht bevederd. Een vogel in rust maakt minder lichaamswarmte aan, koelt af en probeert dit dus op deze manier een beetje te compenseren.
Uilen zijn nachtdieren. Dit betekent dat als wij wakker zijn, uilen slapen.En als wij naar bed gaan, worden zij wakker. Wat je vast weleens hebt gehoord, is het geluid dat uilen maken, 'oehoe' of 'ping ping' of 'hoe hoe hoe'.
Uilen zijn nachtdieren. Overdag slapen ze, 's nachts komen ze in actie (behalve velduilen, die zijn overdag ook actief). Doordat ze met heel weinig licht al heel goed kunnen zien, kunnen in het donker hun prooi prima spotten. Uilen zijn echte carnivoren en verslinden hun prooi in één keer.
GELUIDSFRAGMENTEN ROOFVOGELS EN UILEN
Meestal gaat het in samenhang met de balts en het broeden om vrij luid geuite fluittonen en trillers. Ook worden keffende, gakkende of kwakende roepen en krassende geluiden gehoord.
Steen- uilen communiceren graag met elkaar en gebruiken daarvoor wel meer dan twintig ver- schillende geluiden. Je kent misschien wel het geluid dat we de balts- of territoriumroep noemen? Het klinkt ongeveer als “ghooooek”. Hiermee laten mannetjes weten dat ze er zijn.
Maar wel eerst even troosten. Echte tranen zijn er bij dit uiltje niet te zien, maar net als mensen hebben vogels ook traanklieren bij hun ogen. Sowieso zijn die tranen nodig om de ogen te beschermen.
Eigenlijk zijn uilen heel nuttige dieren die belangrijk zijn voor het evenwicht in de natuur. Er zijn wereldwijd ongeveer 175 soorten uilen. Ze komen voor in alle werelddelen, behalve op de zuidpool.
Uilen hebben geen tanden. Ze slikken hun prooi in een keer in.De haren en botjes van hun prooi kunnen niet verteerd worden en worden daarom uitgebraakt. Dit zijn uilenballen van de kerkuil. Ze zijn soms 6 cm lang, maar meestal korter.
Zeldzaamste uil
Omaanse uil is echter de eerste 'niet-cryptische' nieuwe vogelsoort voor de WP in 40 jaar. De vorige was Algerijnse boomklever in 1973. Op basis van huidige kennis is Omaanse uil de zeldzaamste uil in de WP.