In de pan, aan blokjes:De blokjes in 3 minuten rondom licht bruin bakken.Draai het vuur laag en bak de blokjes in 6-8 minuten gaar. Regelmatig roeren. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe.
Breng het water aan de kook op hoog vuur en verlaag dan het vuur om de kip zachtjes te laten koken. Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben.
Dep eerst de kip in wat bloem, dan in een geklutst ei en vervolgens in het paneermeel. Bak de kipfilets 15 minuten op 180 graden.Draai ze halverwege even om.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Leg eerst de stukjes kip in een ovenschaal en breng op smaak met de kruidenmix. Bestrooi de kip met de blokjes boter. Zet de kip in een hete oven op 420ºF (220ºC) gedurende 15-20 minuten tot de kip gaar is. Je kunt de rand knapperig maken door de kipstukjes de laatste twee minuten van de baktijd te grillen.
Ja, het is makkelijk om kip in saus te sudderen of te pocheren om het gaar te laten worden. Wij doen het graag in marinara saus omdat het zo smaakvol is. Hoe lang laat je rauwe kip in saus sudderen? Als de kip in hapklare stukjes is gesneden, duurt het ongeveer 10 minuten .
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Controleer de binnenkant van de kip dus ook altijd even voordat je gaat eten. Is de binnenkant wit, dan is de kip gaar. Is 'ie (licht)roze of ziet het vlees er nog een beetje glazig uit? Zet de kip dan nog een paar minuten langer in de oven.
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
Test de olie om er zeker van te zijn dat deze heet is. Voeg de kip toe, zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt, en bak 7 tot 8 minuten per kant , of tot de buitenkant bruin is en het vlees gaar is. Het dikste deel van het vlees moet minstens 165 F aangeven op een vleesthermometer.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Hoeveel gram kipfilet heb je per persoon nodig? Houd ongeveer 125 tot 150 gram kipfilet per persoon aan voor een hoofdgerecht.
Hoe lang moet je een kippenbout koken? Je kookt een kippenbout in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar in kokend water of bouillon.
Basiskruiden bij kip: voor wie van puur en eenvoud houdt
Deze kruiden zijn klassiekers in de keuken: peterselie, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, bieslook en basilicum. Vergeet uiteraard ook niet smaakmakers zoals knoflook, ui, citroen of honing.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Ja, dat is volkomen normaal. Volledig gegaarde kip kan vaak wat roze zijn. Sterker nog, verschrikkelijk droge en overgegaarde kip kan ook wat roze zijn.
Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt. Let ook op de houdbaarheidsdatum van kip wanneer je deze koopt.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin.Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Als je echt zeker wil zijn van je zaak, kan je een vleesthermometer gebruiken bij het bakken van je kipfilet. Houd een kerntemperatuur aan van 72 ºC.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Instructies voor in blokjes gesneden kipfilet
Wij raden aan om het geheel te kruiden met 1/4 tl. zout en een snufje peper. Gebruik een grote antiaanbakpan met 2 tl. olijfolie op middelhoog vuur en roer af en toe tot de kip een minimale interne temperatuur van 165 graden bereikt, 5-7 minuten .
Voeg een beetje water of kippenbouillon toe aan een middelgrote of grote koekenpan, voeg de kipfilets toe en verwarm op middelhoog tot middelhoog vuur. Doe een deksel op de pan en verwarm tot ze helemaal warm zijn, draai ze om tot een thermometer die in het dikste deel van de borst wordt gestoken 165˚F aangeeft, ongeveer 10 minuten.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.