Afhankelijk van de soort overwinteren beren meestal ongeveer vier of vijf maanden per jaar, hoewel sommige beren wel tot acht maanden 'slapen'. Maar beren houden sowieso geen ononderbroken winterslaap. Ze slapen wel het grootste deel van de winter, maar ze worden geregeld even wakker om te eten.
Als ik ga uitrekenen wel dier in de dierentuin het langst slaapt, dan kom ik volgens mij niet bij de bruine beer uit. Als hij zijn buik heeft rond gegeten en lekker vol zit dan kan hij zo 14 uur achter elkaar pitten. Geen probleem. Als hij op pad moet om eten te zoeken dan slaapt hij hooguit 7 uur per dag.
Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt. De winterslaap- of rust, die gemiddeld 100 dagen kan duren, is bedoeld om onder barre omstandigheden te kunnen overleven.
Winterrust. De bruine beer houdt niet echt een winterslaap, maar wel een winterrust. Deze wordt gehouden in een ondergronds hol of een grot. Deze bedekt hij met twijgen, mos, bladeren en ander droog materiaal.
Hoe werkt de winterslaap? Het lichaam van de bruine beer past zich tijdens de winterslaap aan zodat de beer 5 maanden kan slapen en daar lichamelijk niet op achteruit gaat. Zo beperkt het dier zijn ademhaling tot 1 keer per minuut en om te voorkomen dat de beer zijn behoefte doet vormt hij een kurk van poep.
Een volwassen bruine beer heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge beren worden weleens bedreigd door bijvoorbeeld een tijger. Mensen vormen de grootste bedreiging voor de bruine beer.
In Nederland leven wasberen vooral in Limburg. Deze dieren zijn vermoedelijk ontsnapte huisdieren, vrijgelaten exemplaren of nageslacht van een wilde kolonie uit Wallonië. In dit zuidelijke deel van België leven rond de 60.000 wilde wasberen. Af en toe duikt de invasieve soort ook in andere delen van ons land op.
Ogen en oren zijn klein. Ze kunnen ook niet zo goed zien en horen. Ze hebben wel een grote neus, waarmee ze dan ook zeer goed kunnen ruiken. Bruine beren hebben krachtige poten met lange klauwen, die ze niet kunnen intrekken.
Hoewel de bruine beer tot de grote carnivoren behoort, is hij een echte omnivoor die voornamelijk plantaardig voedsel zoals vruchten, grassen, zaden, bessen, wortels, knollen en noten, eet. Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet hij insecten, vis, kleine zoogdieren en dode grotere dieren.
De topsnelheid is 40 kilometer per uur. Dat is sneller dat de snelste mens op aarde. IJsberen hebben zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen daardoor goed zwemmen. Ze kunnen twee minuten onder water blijven, maar ze duiken niet dieper dan 1 tot 2 meter.
In het wild bereikt de bruine beer een leeftijd van 20 jaar, in gevangenschap kan hij een leeftijd van 30 jaar bereiken.
Vijf van de onderzochte slaapmuizen werden zelfs pas na meer dan elf maanden weer wakker! Daarmee kapen ze met gemak de eerste plaats van langste winterslaap ter wereld weg!
Probeer tijdens een ontmoeting met een zwarte beer niet in een boom te klimmen! Zwarte beren kunnen zeer goed boomklimmen. Klim enkel in een boom als u een grizzly ziet, en dan enkel als u voldoende tijd heeft om hoog genoeg in een boom te klimmen.
Nee, alcohol is niet goed voor de nachtrust. Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de dempende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig.
Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur. Maar dat is niet omdat dit dier dat nodig heeft.
Invloed van alcohol op de slaapcyclus
Door de verdovende invloed van alcohol val je inderdaad sneller in slaap. Men slaapt sneller in, maar de slaapkwaliteit neemt aanzienlijk af. In de eerste helft van de nacht slaap je beter, terwijl in de tweede helft van de nacht de kwaliteit van slaap daalt.
Beren zijn nieuwsgierig en erg slim. Ze zijn sterk en snel!
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.
Wasberen zijn erg intelligent en gebruiken voorwerpen, bijvoorbeeld stenen, als werktuigen. Ze hebben een goed stel hersens en een uitstekend geheugen. Als ze eenmaal een oplossing voor een lastige situatie hebben gevonden, dan onthouden ze dit zo'n drie jaar.
Wat moet ik doen als ik word aangevallen? Wanneer de beer dan toch aanvalt en alle hoop verloren lijkt, doe dan alsof je dood bent.Val op de grond, haal je knieën naar de borst en klamp je handen rond je nek en beweeg niet. Dit vergt ongelooflijk veel moed, maar weet dat dan elke vorm van verweer nutteloos is.
Grizzlyberen kunnen volwassenen doden en opeten, net als zwarte beren.
Het land waar de meeste beren leven is toch wel Zweden. Zo leven er naar schatting tussen de 20 en de 25 beren per vierkante kilometer. In heel Zweden zijn dit er zo'n 3000 tot 3500. Waar ook in andere Scandinavische landen de beren zich vooral in het noorden ophouden zien we dat ook in Zweden.
Wij zetten 10 beregoede feitjes voor je op een rij! Een volwassen beer kan wel 65 kilometer per uur rennen! Dat betekent dat hij in de bebouwde kom zomaar de snelheidslimiet kan overschrijden. Jexi geniet, na jarenlange opsluiting, van alle vrijheid in de door ons gesteunde berenopvang Libearty in Roemenië.
De beer is één van de grootste landroofdieren. Hij vreest niemand: mens noch dier. Met zijn atletische kenmerken is dat niet meer dan logisch: hij rent tot 60 km per uur, klimt met gemak in bomen, kan zwemmen… Maar liefst 16 uur per dag is hij bezig met het vergaren van voedsel.