De geschatte levensduur van de zon is zo'n tien miljard jaar. Daarvan is inmiddels ongeveer de helft verstreken. Over een slordige vijf miljard jaar houdt de zon dus op met schijnen. Lang daarvóór zal leven op aarde al onmogelijk zijn.
Maak je geen zorgen, de zon gaat nog wel even mee. Hij ging ongeveer 4,5 miljard jaar geleden schijnen, en hij blijft dat waarschijnlijk nog meer dan 4 miljard jaar doen.
Diep in de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. Bij die reactie komt heel veel hitte vrij, zoveel dat wij die op 150 miljoen kilometer afstand kunnen voelen. In de zon brandt niets, want voor verbranding is zuurstof nodig en dat is er niet in de ruimte.
Dat is echter niet het geval. Het oppervlak van de zon is zo oogverblindend helder omdat het zonnegas zo heet is, waardoor het uit zichzelf begint te gloeien. Er is geen sprake van vuur of verbranding, en er is dan ook geen zuurstof voor nodig. Natuiurlijk moet de energie die de zon uitstraalt wel érgens vandaan komen.
Het korte antwoord luidt: het zonlicht doet er gemiddeld 8 minuten en 20 seconden over om de aarde te bereiken. Als de zon plotseling zou verdwijnen, zou het dus meer dan 8 minuten duren voordat je beseft dat je een trui moet aantrekken.
De afstand van de zon naar de aarde is 8,3 lichtminuten. De middellijn van de baan van de verste planeet, Neptunus, is ongeveer 8 lichtuur. In oktober 2023 was de Voyager 1 al 162 AE (24,1 miljard km) van onze zon verwijderd, ofwel 0,0026 lichtjaar (22,4 lichtuur).
Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca.9,5 biljoen kilometer.
Bescherm u met een hoed of pet, kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.Draag een zonnebril om uw ogen tegen zonlicht te beschermen. Op een boot, in de sneeuw en op droog zand is dit extra belangrijk. Ga niet onder de zonnebank.
Volgens astronomen zal de zon nog zo'n 5,5 miljard jaar ongestoord blijven stralen. Daarna blaast onze ster op tot een zogenoemde rode reus, om vervolgens in te storten tot een witte dwerg.
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
Planeten, sterren en asteroïden werden geboren en vonden hun plaatsen in ons zonnestelsel. Tijdens dit proces ontstond H2O in zijn huidige vorm. Hieruit konden de onderzoekers afleiden dat water ruwweg 4,5 miljard jaar oud is.
Met een gewicht van 2 miljoen-triljoen-triljoen kilo weegt de zon even veel als 330.000 aardbollen. De aarde past maar liefst zo'n 1.300.000 keer in de zon! Vanaf de aarde lijkt het alsof de zon overdag langs de hemel schuift en 's avonds verdwijnt. Dat komt omdat de aarde naar het oosten draait.
Zonder brandstof is er niets dat kan branden. Zonder zuurstof is er geen brand. En wanneer de minimale temperatuur van het vuur niet gehaald wordt, zal er geen brand zijn. De meeste branden in huis ontstaan door eigen toedoen van de aanwezigen.
esther. als de zon ontploft, dan zet-ie uit en slokt daarbij de planeten Mercurius en Venus op.Ook de aarde overleeft dit niet.Daarna krimpt de zon tot een kleine dwergster die heel langzaam afkoelt en uitdooft.
Helaas, bijna alles wat leeft, gaat dood. Bij de evenaar draait het oppervlak van de aarde met een snelheid van 1700 kilometer per uur om haar as. Als de aarde stopt met draaien, en de lucht niet, steekt er plotseling een wind op van 1700 kilometer per uur.Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
Rond de ster die het dichtstbij de aarde staat, een kleine rode dwerg met de naam Proxima Centauri die zich op een afstand van 4,24 lichtjaar van de zon bevindt, draaien mogelijk niet één maar twee planeten.
De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.
Een ster alleen is vanaf een afstand van ongeveer 100 miljoen lichtjaar eigenlijk niet meer goed te zien, omdat het licht daarvoor niet fel genoeg is. Sterrenstelsels zijn vaak wel beter te ontdekken op een lange afstand.
Enkele feiten. De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,28 lichtseconde. Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar).
Ieder jaar beweegt de maan zich bijna 4 centimeter van de aarde af. Dat is echter niet veel op de gemiddelde afstand van 385.000 kilometer.
Boven een vlak aardoppervlak met weinig obstakels (bijv. boven zee) is in principe max.65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming.