Het plaatsen van implantaten is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep. De behandeling duurt ongeveer een half uur tot een maximaal een uur en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hierbij maakt de tandarts-implantoloog een klein sneetje in het tandvlees om bij het kaakbot te komen.
Totdat het implantaat stevig is vergroeid met uw kaakbot, is een genezingsfase van tussen de 6 weken en enkele maanden te verwachten. Elk geval is uniek. Vaak worden zelfoplossende hechtingen gebruikt en anders worden de hechtingen na 2 weken verwijderd.
Bij een getrokken kies wordt er meestal langer gewacht. Na 3-4 maanden is het bot meestal optimaal hersteld en is er een ideale situatie ontstaan om het implantaat te plaatsen. Voorkomen moet worden dat er te lang gewacht wordt met het plaatsen van een implantaat.
Plaatsen van een implantaat is een eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U zult hier niet meer pijn bij ervaren dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling.
Soms kan de pijn helaas niet helemaal worden weggenomen. Gebruik niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid pijnstillers. De duur van de napijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.
Doe rustig aan – Doe na een implantaat behandeling rustig aan. U mag wandelen en rustig fietsen en zelfs gaan werken. LET OP : Sport met niet teveel inspanning op de dag van de ingreep. Dit leidt tot een hogere bloeddruk en daardoor eerder tot een nabloeding.
De dag van de operatie mag u alleen vloeibaar eten (zoals soep, ijs en vla). Daarna, gedurende zes weken na de operatie, mag u alleen zacht (gepureerd) voedsel tot u nemen. Belasting van het implantaatgebied moet worden voorkomen.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt.
Gebruik geen of zeer beperkt alcohol gedurende de eerste week na de ingreep. Hoewel de klachten na het plaatsen van implantaten over het algemeen erg meevallen, kunt u de eerste dagen pijn en een zwelling ervaren. Deze verschijnselen nemen meestal na een week af.
Antibiotica kan worden gebruikt om vroege mislukkingen bij het plaatsen van tandheelkundige implantaten te verminderen. Door mogelijke bijwerkingen en het probleem van antibioticaresistentie wordt antibiotische profylaxe echter niet aanbevolen bij eenvoudige operaties.
De kosten voor een klikgebit blijven niet beperkt tot de aanschaf, het maken en het aanbrengen van het gebit en de implantaten. Er komen ook materiaalkosten en consultkosten van een tandarts of kaakchirurg bij kijken. In totaal kun je al snel uitkomen op 4.000 euro of meer.
Reinigt u driemaal daags uw implantaten volgens de Bass-methode. Gebruik hierbij een milde tandpasta bijvoorbeeld Elmex®, Zendium®, Sensodyne®.
Hoe kunt u dit het beste doen? Zorg voor een tandenborstel met een kleine zachte borstelkop (een kinderborstel of eventueel gewone zachte borstel). Het is belangrijk dat u de implantaten helemaal poetst, maar vooral dat de overgang van implantaat naar tandvlees vrij blijft van plaque en tandsteen.
Omdat het kaakbot zachter is in de bovenkaak, dient men minimaal 4 implantaten in de bovenkaak te plaatsen. Soms worden er zelfs 6 implantaten in de bovenkaak geplaatst. Omdat de neusbijholtes vlak boven de bovenkaak zitten is het uitvoeren van een sinuslift vaak nodig om implantaten in de bovenkaak te plaatsen.
Wat is eraan te doen? Met verschillende technieken kan bot dat verloren is gegaan worden teruggewonnen. Met behulp van uw eigen bot en/of botvervangers wordt de kaak weer opgebouwd. Na 4-6 maanden is het bot voldoende ontwikkeld en kunnen de implantaten worden geplaatst.
Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen.
Rondom een implantaat kan een ontsteking ontstaan. De kans hierop is groter dan vaak wordt gedacht. Sommige onderzoeken geven aan dat meer dan vier van de tien mensen met een implantaat een ontsteking krijgen. implantaat moet worden verwijderd.
Soms groeit het implantaat niet goed vast aan het bot. Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen.
De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat de verdoving is ingebracht, maakt de tandarts op de plaats waar het implantaat moet komen het tandvlees los. Hij boort een gaatje in het kaakbot, waar het implantaat in wordt geplaatst. Vervolgens hecht hij het tandvlees.
In de regel geldt voor een klikprothese in de onderkaak twee tot vier implantaten en in de bovenkaak vier tot zes implantaten. Voor een vaste brugconstructie is het aantal benodigde implantaten groter, maar dit kan echter ook variëren.
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.