De afkoeltijd is per baksel anders. Bij een cake kun je uitgaan van minimaal 30 minuten voordat je 'm aansnijdt.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Zet je cake in de koelkast of vriezer! Dit is de makkelijkste en meest effectieve manier om je cake te koelen. Het werkt echter het beste als je de bovenstaande stappen volgt – bijvoorbeeld, plaats je cake op de koelplaat en vervolgens in de vriezer .
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Zorg ervoor dat uw cake volledig is afgekoeld voordat u deze invriest nadat u deze hebt gebakken . Of u nu stukken cake of een hele laag smeuïge en heerlijke biscuitcake wilt bewaren, zorg ervoor dat u deze strak in een dubbele laag huishoudfolie wikkelt om alle lucht eruit te krijgen voordat u deze invriest.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
HOE ONTDOOI JE CAKE? De cake kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Op deze manier verloopt het ontdooien gelijkmatiger, omdat het temperatuurverschil minder groot is, wat de kwaliteit ten goede komt! Uiteraard duurt het ontdooien van een hele cake langer dan dat van een plakje.
Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit. Pak een cake goed in met folie en doe deze in een zak als je de cake wilt invriezen.
Recepten geven meestal instructies voor het afkoelen, maar over het algemeen geldt dat de meeste biscuitcakes het beste een paar minuten kunnen blijven staan en dan op een koelrek kunnen worden gezet om zompige randen te voorkomen . Rijke fruitcakes kunnen het beste in de vorm worden gekoeld.
Als je je beslag te lang klopt, krijg je erg veel lucht in je beslag.Warme lucht zet uit, maar als de cake na het bakken afkoelt krimpt hij dus ineen. Het kan ook zijn dat je iets teveel bakpoeder hebt toegevoegd waardoor hij teveel rijst in de oven en daarna instort.
Oh, en je vriezer. Laat je cake volledig afkoelen op een rek nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Sommige mensen adviseren om hem in te pakken terwijl hij nog warm is, maar sommige experts op het gebied van voedselveiligheid waarschuwen voor de mogelijke groei van bacteriën in de warme, vochtige omgeving in de cake .
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt. Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren.Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
Voor cakelagen die nog niet gefrost zijn, of voor een brood-, bundt- of plaatcake, breng je je creatie eerst op kamertemperatuur. Stap 2: Wikkel de cake goed in. Wikkel hem in een vel plasticfolie en vervolgens in een vel aluminiumfolie om hem volledig te beschermen tegen vriesbrand. Stap 3: Vries de cake in een platte laag in.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
U vraagt zich misschien af: "Is het invriezen van cake echt oké?" Het antwoord is een volmondig ja!
Een andere optie is de cake in plakjes invriezen. Snijd de verse, afgekoelde cake dan in plakjes en verpak elk plakje afzonderlijk. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt.
Als de cake niet is afgedekt met glazuur, kun je hem gewoon een nacht buiten de koelkast laten staan. Het beste kun je hem afsluiten met aluminiumfolie of plasticfolie zodra hij helemaal is afgekoeld, zodat hij niet uitdroogt.
Hoe lang moeten cupcakes afkoelen voordat je ze uit de vorm kunt halen? Een goede vuistregel is dat je ze ongeveer 10 minuten laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Leg ze vervolgens op een koelrooster en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur toevoegt.
Als u de cake langer dan een maand wilt invriezen, doe dan elke laag in een grote Ziploc-zak . Verwijder zoveel mogelijk lucht en sluit de zak. Ziploc-zakken houden vocht beter uit de cake dan plasticfolie. Cakes die op deze manier worden ingevroren, blijven tot wel 3 maanden vers.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Stap 2: Wikkel elke laag strak in plasticfolie
Voor extra bescherming tegen vriesbrand kunt u de cake vervolgens in een vel aluminiumfolie wikkelen of de cakelagen in diepvriesbestendige opbergzakken doen. Zorg ervoor dat u uw verpakkingen labelt met het type cake en de datum waarop u ze hebt ingevroren.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Ja, de traybake kan tot een maand worden ingevroren . Zorg er echter wel voor dat deze volledig is ontdooid voordat u hem serveert, anders kan iemand eindigen met een gebroken tand!
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.