Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Na het plaatsen van een spiraaltje is het normaal wat bloedverlies te houden. Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden.
Na het plaatsen kun je wat bloedverlies hebben. Dit komt van de baarmoedermond af. Ook gaat de baarmoeder reageren op de spiraal en de hormonen die ervan worden afgegeven (bij een hormoonspiraal). Hierdoor kun je in de eerste weken tot ongeveer 3 maanden regelmatig doorbraakbloedingen hebben, ook wel spotting genoemd.
Advies na plaatsing spiraal
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Na de plaatsing van het hormoon houdend spiraaltje kun je gedurende de eerste zes maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding).
We raden je af meteen te sporten na plaatsing van een koperspiraal. Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Bruine afscheiding door de spiraal
Vooral in de periode kort na het plaatsen van een spiraal kan bruine afscheiding voorkomen. In veel gevallen neemt het na verloop van tijd af, maar bruine afscheiding kan soms ook lang na het plaatsen van een spiraal nog plaatsvinden.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Ben ik na plaatsing van een spiraaltje meteen beschermd tegen zwangerschap? Ja, je bent direct na plaatsing beschermd. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken. Het spiraaltje kan het beste geplaatst worden tijdens of vlak na je menstruatie, aangezien je dan zeker weet dat je niet zwanger bent.
Als je je wijsvinger diep in de vagina steekt, kun je met je vingertop de baarmoedermond voelen. Eventueel kun je gehurkt gaan zitten. Als je heel goed voelt, kun je de draadjes van het spiraal voelen. Als je een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan bestaat de mogelijkheid dat dit het pootje van het spiraal is.
De uiteinden van de draadjes, die uit de baarmoedermond komen, zijn zo soepel dat je die ook die niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen.
Penis stoot tegen baarmoedermond
Bij een vrouw die een achterover gekantelde baarmoeder heeft, kan de penis tegen de baarmoedermond stoten. Of de vrouw dit als prettig ervaart of niet, hangt af van persoon tot persoon. Sommige vrouwen ervaren deze bewegingen als pijnlijk.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Wanneer je een hormoonspiraaltje draagt, heb je zelf geen invloed op je menstruatie. Een ongesteldheid overslaan, verschuiven of uitstellen is niet mogelijk. Bij sommige vrouwen verandert de menstruatie, of blijft het zelfs helemaal weg.
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.