Je paard kan gaan niezen of hoesten als mechanisch verdedigingsmechanisme. Ook gezond slijmvlies is een uitstekende barrière om indringers (zoals bacteriën en virussen) uit de bloedbaan (en dus uit het lichaam) te houden en infecties te voorkomen.
Oorzaak verkoudheid bij paarden
(Griep)virus-infecties komen veel voor bij paarden doordat ze regelmatig aan infecties worden blootgesteld. Infectieziekten worden meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. In enkele gevallen kan de infectie worden veroorzaakt door longwormen of schimmels.
Wanneer je paard een lichte snotneus heeft, maar geen koorts, dan zal dit meestal een lichte verkoudheid zijn. Dit is vervelend voor het paard, maar het gaat meestal relatief snel vanzelf over. Als het lang duurt, erger wordt of je paard krijgt koorts, dan is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.
Kan een paard hooikoorts krijgen? Ja dat kan zeker. Men noemt dit ook wel een pollenallergie. Net als mensen, honden en katten, kunnen ook paarden overgevoelig reageren op bepaalde stoffen, zoals stuifmeel.
Er zijn twee soorten hoest bij paarden: acute en chronische hoest. Hoewel een acute hoest met een goede behandeling binnen 1 tot 2 weken verdwijnt, is een paard pas na 3 maanden weer in volledige conditie. Wanneer een acute hoest niet tijdig wordt behandeld, kan dit resulteren in een chronische hoest.
Als een paard blijft hoesten, ook als je je stalmanagement hebt aangepast, bel dan de dierenarts. Longen hebben een groot herstelvermogen, maar langdurige hoest doet de longblaasjes van je paard geen goed. Als je op tijd ingrijpt, kun je erger voorkomen.”
Symptomen van droes
De meeste paarden met droes hebben eerst koorts en een heldere, witte neusuitvloeiing. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
De akoestische expressie van positieve emoties is bij veel dieren, zoals paarden, weinig onderzocht. Recente studies suggereren dat proesten een betrouwbare indicator kan zijn voor positieve emoties bij hoefdieren. Proesten is een niet-vocaal geluid dat wordt geproduceerd door uitademing van de lucht door de neusgaten.
Griep bij paarden is te vergelijken met griep bij mensen. Elk jaar zijn er paarden die besmet raken met een griepvirus. Het ene paard wordt daar, net als bij de mens, zieker van dan het andere paard. Griep is in principe niet dodelijk, maar je paard kan zich wel erg beroerd voelen en er flink ziek van zijn.
1–5 dagen treden griepachtige verschijnselen op. De klinische ziekteverschijnselen als geheel kunnen het paard sterk verzwakken en houden ongeveer 10 dagen aan, de hoest soms langer. Net als bij de mens zijn paarden die genezen van influenza niet immuun: bij een volgende blootstelling slaat het virus weer aan.
Equine Influenza is een griepvirus bij paarden wat vergelijkbaar is met Influenza bij mensen. Het is zeer besmettelijk waardoor het zich snel verspreidt tussen paarden. Daarnaast is het ook nog eens een virus wat erg snel kan muteren.
Ademhalingsproblemen bij hond, kat en paard. In de zomer kunnen sommige dieren problemen krijgen met de ademhaling. Ze hijgen en hoesten en hebben maar weinig energie. Het is belangrijk dat de oorzaak van dit hijgen en hoesten achterhaald wordt.
Wat betekent het briesen bij paarden? Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
Dampigheid is een chronische aandoening van de diepere luchtwegen, de longblaasjes of bronchiolen, van een paard die helaas onherstelbaar is. Een paard dat eenmaal dampig is, zal er dus de rest van zijn leven last van hebben. Dampigheid is te vergelijken met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) bij mensen.
De uitwendige ademhaling begint in de neus. Een paard kan in tegenstelling tot mensen niet door de mond ademhalen. De lucht komt daarom alleen binnen via de neusholte.
Nibbelink: “Paarden maken naar elkaar toe allerlei geluiden. Ze zuchten, hinniken zachtjes en snurken door met hun neusvleugels te trillen.
Cornage is een verlamming van een stemband en het bijbehorende kraakbeentje in de keel bij een paard. Bij het ademen tijdens arbeid zal een paard de keel zo ver mogelijk open trekken.
Een hoofd dat omhoog komt geeft aan dat het paard geïrriteerd is. Je hebt iets gedaan dat hij vervelend vindt. Als een paard door een ruiter met kracht naar beneden wordt getrokken, zal hij daar tegenin gaan door zijn hoofd omhoog te brengen en zijn rug strak te spannen.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Door de kosten te verlagen wordt het voor u als dierenarts gemakkelijker om bijvoorbeeld voor een aandoening als droes beter te diagnosticeren en daarmee een bedrijfsmatige aanpak aan de orde te stellen. Dit betekent dat GD vanaf nu voor alle paarden-PCR-testen een vast tarief hanteert van 33 euro.
Besmette dieren kunnen binnen enkele weken sterven, maar de ziekte kan ook chronisch worden waardoor deze jarenlang kan worden verspreid. Er is geen vaccin beschikbaar tegen kwade droes. Kwade droes is een zoönose, wat betekent dat mensen ook besmet kunnen raken, hoewel dat zelden voorkomt.
Er is helaas geen meldingsplicht voor droes!
Voor het uitbreken van droes is dat gunstig: een infectie kan zich sneller verspreiden. Bovendien gaan eigenaren meer met hun paard op pad: ze doen mee aan wedstrijden of gaan met hun paard op vakantie.