De diepvriezer gaat over het algemeen piepen omdat er teveel onbevroren producten in één maal in het apparaat gestopt zijn. Wanneer deze producten echter zijn bevroren (door bijvoorbeeld de snelvries stand te gebruiken), blijft het lampje op de vriezer nog enige tijd branden.
Piept de diepvries alarm van uw koelvriescombinatie? Bel de Witgoed Brigade! Vriezers gaan meestal piepen als de temperatuur in het apparaat te hoog oploopt, waardoor het niet meer mogelijk is om alle producten goed koud te houden.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Een groen lampje geeft aan dat het apparaat wordt voorzien van stroom. Het oranjekleurige lampje betekent dat de snelvriesfunctie geactiveerd is. Dit lampje zit naast een bedieningsknop. Het rode lampje waarschuwt u dat de temperatuur in uw diepvriezer te hoog is.
De sterren die op de vriezer of het vriesvak te zien zijn, geven het vriesvermogen aan. Hoe meer sterren er op het vriesvak staan, hoe kouder deze kan koelen. Vriezers met meer sterren zijn ook geschikter om verse producten in te plaatsen dan apparaten met een enkele ster.
Diepvriesproducten. Diepvriesproducten moeten bij een temperatuur van minimaal - 18 °C worden bewaard, zoals bepaald in het Koninklijk besluit van 5 december 1990 betreffende diepvriesproducten (.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Het zoemgeluid is het geluid van de werkende compressor van de koelkast. Dit geluid is normaal. je hoort ook wanneer de compressor van de koelkast start aan het begin van een koelcyclus, en wanneer deze wordt uitgeschakeld. Het is ook hoorbaar na het nemen van water uit de deurdispenser.
Vaak geeft een pieptoon aan dat de temperatuur te laag is. Aangezien de koelkast uit is geweest om schoon te maken is dit niet zo gek natuurlijk... Voordat de koelkast de juiste temperatuur heeft duurt dit eventjes en als het goed is zou de piep dus vanzelf uit gaan.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Vervoer de vriezer rechtop
Als je de vriezer rechtop hebt vervoerd, kun je het apparaat direct aansluiten. Heb je de vriezer toch schuin of op de zijkant vervoerd? Wacht dan met aansluiten van de vriezer. Zet de vriezer eerst rechtop.
Als hij vertikaal vervoert is kan u hem al na 4 a 5 uren in dienst nemen. Heeft u hem op zijn zijde vervoert of moeten verhuizen dan kan u beter 10 a 12 uren wachten.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Als de vriezer vol ligt, helpt het eten om de koude temperatuur vast te houden, waardoor de vriezer minder hard hoeft te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat je de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want er moet wel ruimte zijn voor lucht voor de vriezer om zijn werk goed te kunnen doen.
Producten worden goed ingevroren bij een temperatuur van -18°C. Het apparaat een paar graden lager zetten, is bij de meeste vriezers ook mogelijk. Voor de diepvriesproducten maakt dit alleen geen verschil. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat voedsel langer houdbaar is.