Het zijn woordjes die je al snel oppikt als je in Zweden op reis bent. Maar wie graag meer wil, wie echt geïnteresseerd is in de Zweedse taal, kan in amper drie maanden al een mooie basis van de Zweedse taal verwerven.
Zweeds wordt op universitair niveau gegeven aan de universiteit van Amsterdam en Groningen. Informatie over cursussen Zweeds in Zweden vindt u op Study in Sweden (kies daar "Learn Swedish"). Op de site van de Zweedse volksuniversiteit (Folkuniversitetet) vindt u ook informatie over cursussen in Zweden.
LinGo Play is een app waarmee je op een interessante en effectieve manier Zweeds kan leren door nieuwe woordenschat in te oefenen, Zweedse woorden en zinnen van buiten te leren door middel van woordenschatkaarten en online spellen. Download de LinGo Play app voor het leren van het Zweeds en probeer het nu uit!
Alfabet. Het Zweeds wordt geschreven met het Latijnse alfabet, waaraan na de Z [sèta] drie tekens zijn toegevoegd: Å, Ä en Ö. Deze worden als aparte letters gezien en ongeveer als [o], [è] en [eu] uitgesproken. De letter O wordt in de regel als [oe] en soms als [o] uitgesproken.
Is Zweeds leren moeilijk? De taal behoort tot dezelfde groep als Deens, Noors en IJslands en is (iets verdere) familie van het Duits, Nederlands en Engels. Veel Nederlandstalige inwijkelingen vinden het geen moeilijke taal. Vooral lezen gaat vrij vlot.
De populairste manier ter wereld om online Zweeds te leren
Leer spelenderwijs in slechts 5 minuten per dag Zweeds met onze lessen. Of je nu een beginner bent die de basis wil leren of dat je je lees-, schrijf- en spreekvaardigheid wilt oefenen, Duolingo is wetenschappenlijk bewezen effectief.
Een jaarabonnement kost 4,99 euro per maand. Babbel is verkrijgbaar in de App Store en Google Play.
Duolingo abonnement
Maandelijks kost een abonnement 9,99 euro en het heeft twee voordelen. Ten eerste verdwijnen alle reclames in de app en ten tweede kun je lessen downloaden, zodat je ook offline kunt leren.
Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 40 woordjes per dag kan leren en onthouden. Een raar fenomeen: bij een rijtje van 10 woorden heb je 8 herhalingen nodig voor je het kent, bij een rijtje van 20 woorden moet je ieder woord 30 keer herhalen! Teveel woordjes ineens is dus tijdverspilling.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
Hoe heet je? = Vad heter du?
Een groot voordeel aan emigreren naar Zweden, is dat u geen visum hoeft aan te vragen. Zweden behoort tot de Europese Unie en is een Schengenland. U moet laten zien dat u in staat bent om in eigen levensonderhoud te voorzien. Als u dat kunt, krijgt u verblijfsrecht om langer dan drie maanden in Zweden te verblijven.
Met dit boek leer je alle trucs, waarmee je elke taal snel en efficiënt kunt leren - veel sneller dan je ooit had kunnen dromen: Je leert, hoe je nieuwe woorden correct onthoudt, hoe je woorden tot drie keer sneller onthoudt door van associaties gebruik te maken en hoe je ze.
Al met al kunnen we concluderen dat Duolingo goed in elkaar zit. De verschillende methodes die aangeboden worden om een taal te leren, maken het leuk, leerzaam en veelzijdig. Daarnaast valt het datagebruik mee en word je gemotiveerd door de te winnen 'skill points'.
De talen-app Duolingo, waarmee je spelenderwijs vreemde talen kunt leren, is voortaan ook beschikbaar in het Nederlands. De nieuwe versie van de app is vanaf donderdag beschikbaar voor Android en iOS, hoewel de update in beide app-winkels nog moet verschijnen.
hoi → morsning, mors, hej, tja, hallå, tjena, god dag, hejsan.
Sommige daarvan zijn in de late middeleeuwen in het Zweeds terechtgekomen dankzij handelscontacten: het Nederduits, dat sterk op het Nederlands lijkt, was destijds de handelstaal in de Hanzesteden. Vooral aan het begin van de 17de eeuw was de Nederlandse invloed op het Zweeds groot.
Ha en bra dag!