De rode draad is dat een paard geen probleem ondervindt als hij tussen de 15 en 20 procent van zijn eigen gewicht draagt. In de
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Een paard kan slechts 12 – 20 % van zijn eigen gewicht dragen. Afhankelijk van het paard zijn eigen gewicht en bouw, is het maximale gewicht inclusief kleding, schoenen en zadel.
Wij verstaan onder gevorderde ruiters: Mensen die goed goed kunnen draven zonder het zadel of manen vast te houden, en goed kunnen licht-rijden en doorzitten, goed kunnen galopperen en een rengalop aankunnen en evt. een klein sprongetje..
Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,9 cm.
Shire Horses bereiken een hoogte tot 2,05 meter en een gewicht van ongeveer 800 tot zelfs 1000 kg. Hierdoor zijn de koudbloedpaarden niet alleen groter, maar ook zwaarder dan de meeste andere paarden.
Ook volwassenen kunnen op pony's rijden. De Haflinger en Ijslander zijn bijvoorbeeld geschikt voor de wat grotere ruiters. Belangrijk is daarbij een evenwichtige lengte- en gewichtsverhouding tussen pony en ruiter.
Het gewicht van de ruiter is een gevoelig onderwerp. Een paard kan 12-20% van zijn eigen gewicht dragen.
In de beroepssector variëren de gewichten van de jockeys van 45 tot 60 kg. Voor amateurs liggen de gewichtsschalen hoger. Voor de jockey de ren ingaat wordt hij gewogen, inclusief zijn zadel en kleding.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken. Naast de leeftijd is het ook belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van het paard.
Tip: train vaak en kort
"Als je paard veterinair fit is, kun je gerust drie keer per week een half uur tot driekwartier rijden. Zo kun je de spieren opbouwen en behouden. Het is niet verstandig om maar één keer per week te rijden en dan direct een lange buitenrit te maken.
Je mag starten met een hengst als je 14 jaar bent bij de paarden en bij de pony's heb je een leeftijd nodig van 12 jaar. (leeftijd moet bereikt worden in het desbetreffende kalenderjaar).
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer.
Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen kleine shetlandpony's.
De prijs van een paard varieert van enkele duizenden euro's tot enkele miljoenen. Het duurste paard ter wereld heet Fusaichi Pegasus. Het renpaard werd in 2000 verkocht voor het recordbedrag van 70 miljoen dollar. Hij won zo'n 2 miljoen dollar aan prijzengeld.
In Verden houdt het Hannoveraner Verband één keer per jaar een grote veiling, naast de bekende Hannoveraan-hengstenkeuring. Het duurste paard dat daar ooit werd geveild, kostte maar liefst 2,1 miljoen euro!
Bij de woorden 'Fries' en 'schoonheid' denk je misschien aan Doutzen Kroes, maar de gedachten van veel paardenliefhebbers gaan naar Frederik the Great. Deze zwarte Friese hengst wordt door velen gezien als het mooiste paard ter wereld en krijgt nu zelfs filmrollen aangeboden.
Om toch een indicatie te geven waarbinnen een normaal gewicht hoort te liggen bij verschillende rassen, kunnen de volgende marges worden gebruikt: 450 – 600 kilo: Fjord/ Haflinger. 500 – 700 kilo: Warmbloed. 500 – 800 kilo: Fries/Tinker.
– De Shetlander is in verhouding de sterkste pony van de wereld. Een grote Shet kan wel een ruitertje van 45 kilo dragen en iets trekken van twee keer zijn eigen gewicht. – Vroeger werden Shetlanders in Engeland in de kolenmijnen gebruikt.
categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.