De tuinwals kun je op gewicht brengen door deze te vullen met water of zand. Volledig gevuld met water is de wals ongeveer 48 kilogram zwaar.Volledig gevuld met zand is de wals ongeveer 60 kilogram. Heb je de tuinwals gebruikt, dan kun je de inhoud uit de wals halen, waardoor de tuinwals beter hanteerbaar is.
De tuinwals gebruik je als de grond egaal gemaakt is. Met een wals wordt daarna de grond goed aangedrukt. Is het gras eenmaal gelegd, dan heeft u voor het mooiste resultaat de tuinwals nog een keer nodig om het gras aan te walsen, zodat de zoden overal goed contact maken met de ondergrond.
Weinig tijd – toch een mooi gazon!
Af en toe maaien, 1 x per jaar bekalken en een paar keer per jaar gazonvoeding strooien en je hebt het gehele jaar een mooie groene grasmat voor je neus. Het belangrijkste van een gazon zit nl. ONDER de grond! De wortels zijn het belangrijkste.
Waarom moet ik mijn gazon bezanden? Bij een zeer verdichte of leemachtige grond helpt gazonzand om de grond los te maken. Dankzij een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie kan je gazon voldoende voedingsstoffen opnemen.
Gazon onderhoud / gazon dressen
Dresszand verschraalt de toplaag van het gazon en bedekt kale plekken. Tevens voorkomt dit zand mosvorming in het gras. Daarnaast vult dresszand ruimtes op, die zijn ontstaan in de grasmat na het verticuteren.
Leg de compost in kleine hoopjes op het gazon of strooi voorzichtig uit met de hand. Met een hark kan je vervolgens de compost over het gazon uitspreiden. Een dun laagje van 0,5 cm is voldoende. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Temperatuur. Allereerst is het belangrijk dat overdag de temperatuur boven de 10 graden stijgt, dit zorgt er namelijk voor dat gras groeit. Deze temperatuur wordt vaak in het voorjaar al gehaald en blijft tot in het najaar gehandhaafd. Dit betekent dat je vanaf maart tot in november zoden kunt leggen.
Hoe egaliseer je een tuin? Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om, ongeveer 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen, wortels, bladeren en oude graszoden. Bestrooi de ondergrond met tuinaarde en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen.
Een gazon op een klei- of leemondergrond
Een klei- of leem ondergrond bevat veel voedingsstoffen, maar heeft wel een ander nadeel. Een dergelijke ondergrond laat het water immers moeilijk wegstromen. Dit is niet goed voor het gras. Als gras last krijgt van een teveel aan water dan verzuipt het gras als het ware.
De wortels zorgen voor opname van water en voedingsstoffen uit de bodem en kunnen wel 100 cm diep groeien ook al zou je dat niet verwachten bij een gazon. Wortels werken samen met het bodemleven zoals schimmels en bacteriën om de beschikbare voedingstoffen in de bodem vast te houden of door te geven.
De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
In het gazon zit een verstikkende viltlaag
Restanten van het maaiafval kunnen, indien deze niet direct worden afgebroken, een verstikkende viltlaag gaan vormen. Deze laag voorkomt dat de wortels van het gras de benodigde zuurstof tot zich kunnen nemen. Door te verticuteren verwijderd u deze viltlaag uit het gazon.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost bevat bacteriën en schimmels en zit vol met voedingsstoffen en ander nuttig bodemleven. In het voorjaar profiteert je gazon hier optimaal van. Overigens niet alleen je gazon, maar ook je planten en struiken zijn je dankbaar voor de compost.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.