Een bocht in pvc kan niet worden teruggebogen omdat dan het materiaal te zwak wordt en de kans groot is dat de buis breekt. Met een buigveer kan men in een pvc-buis verschillende vormen aanbrengen. Naast de gewone bocht in verschillende graden (stompe of scherpe bocht) kan men ook een S-bocht aanbrengen.
Er zijn twee soorten elektrabuizen geel en grijs. Binnenshuis wordt de gele elektrabuis gebruikt voor zowel inbouw als opbouw. De gele elektrabuis wordt ook wel pvc-pijp of installatiebuis genoemd. Voor buiten wordt veelal de grijze elektrabuis gebruikt deze is namelijk slagvast.
Duw de buigveer in de buis, tot op de plek waar je de buis wilt buigen. Laat de veer 5 cm uitsteken. Zorg ervoor dat de elektrabuizen, voor je deze buigt, op kamertemperatuur zijn. Onder de 18 graden kunnen de buizen breken.
De buis zet u niet vast met buiszadels, maar met gips (roodband). Voor de inbouwdozen gebruikt u een hiervoor speciale dozenboor. De inbouwdozen mogen niet lager dan 30cm boven de vloer komen. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften.
Er is een maximum aan het aantal draden door één buis. 16 mm (5/8 inch) schuifbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD bevatten. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD minder.
Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Verkopen jullie gebogen buizen en kan ik het zelf buigen? Wij verkopen geen gebogen buizen. Steigerbuizen buigen is vrij lastig om te doen, we adviseren om dit te laten doen door een ervaren partij met professioneel apparatuur.
Aluminium buizen kunnen wij buigen tot en met een diameter van 168,3 mm. Bij het buigen van aluminium moet u denken aan verhoogde moeilijkheidsfactoren ten opzichte van staal of roestvaststaal. Het aluminium kent namelijk een natuurlijke veroudering, waardoor het materiaal hard wordt na verloop van tijd.
Wicu roodkoperen buizen zijn zo zacht dat ze met de hand te buigen zijn. We raden aan om niet te ver door te buigen, anders gaat de buis knikken. Voor de installatie van roodkoperen buizen wordt divers gereedschap gebruikt. Denk hierbij aan pijpsnijders, soldeergereedschap.
Een buis mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt, heb je 2 of meer groepen dan heb je voor elke groep een aparte buis nodig. Ook een lasdoos of inbouwdoos mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt. De enige uitzondering is een kookgroep.
Is de kust veilig, frees dan een sleuf van ongeveer 5 cm diep in de muur (afhankelijk van de weg te werken kabels), het plafond of de vloer waar u de kabels in wegwerken wilt. Dit kunt u doen met een frees die u huurt of koopt bij de bouwmarkt. Zorg voor goede afzuiging in verband met stofoverlast.
Eigenschappen PVC schuimplaten
Zo zijn ze uv-bestendig, waterbestendig, weersbestendig, geluid en warmte isolerend en recyclebaar. Daarnaast zijn deze platen niet hard, maar wel sterk. Ook zijn PVC schuimplaten erg buigzaam.
De gevoeligheid voor U.V.-stralen is, afhankelijk van de soort PVC. De gewone PVC XT is niet UV stabiel, echter de PVC slagvast is wel UV bestendig en bovendien goed bestand tegen lage temperaturen. PVC is goed bestand tegen vocht. De geëxtrudeerde platen nemen meer vocht op dan de geperste.
Het buigen van de buis kan op meerdere manieren worden gedaan, bijvoorbeeld met de hand, machinaal of met een veer. De meest voorkomende manier is het toepassen van een binnen- of buitenveer. Door de veer aan te brengen op de plaats van de te maken bocht, buigt men met de hand een bocht in de buis.
De dikwandige aluminium buizen zijn sterk, maar toch licht van gewicht. Aluminium is bestand tegen alle weersinvloeden en kan binnen en buiten gebruikt worden. In vergelijking met de stalen buis is de aluminium buis minder sterk en minder stijf.
Als u een RVS buis buigen wilt, is het van belang om dit middels koud doornbuigen te doen. Vaak wordt metaal verhit om het te kunnen buigen. Het verwarmen van roestvast staal heeft echter veel nadelen en dient dus voorkomen te worden.
Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen. Zo is een Aluminium koker onder andere drie keer zo licht als staal, erg sterk en in overvloed aanwezig.
De vierkante buis heeft een betere plasticiteit, hardheid, weerstand tegen vermoeiing, slagsterkte en sterkte dan ronde buizen in dezelfde dimensie. Door zijn grote dwarsdoorsnede en buig- en torsieweerstand kan hij het gewicht verminderen en staal besparen. Dus het is populairder in praktische toepassingen.
Steigerbuis is gegalvaniseerde, ofwel thermisch verzinkte stalen buis. Deze buis kan werkelijk overal worden toegepast en de mogelijkheden zijn oneindig. Door de oppervlaktebehandeling is steigerbuis bestand tegen roesten en kan dus zonder zorgen buiten worden gebruikt.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis. Dit nylon draadje is een trektouwtje, verwijder deze dus niet uit de buis. Wanneer je het nylon trektouwtje gebruikt om bijvoorbeeld een kabel door te voeren, vergeet dan niet een nieuw trektouw mee te trekken door de mantelbuis!