Storm Eunice was de zwaarste storm sinds 18 januari 2018. Toen noteerde meetpunt Hoek van Holland een uur lang gemiddelde windkracht 11 met een zeer zware windstoot van 144 km/uur in Hoek van Holland. Op 28 oktober 2013 werd windkracht 11 gemeten op Vlieland met een zeer zware windstoot van 151 km/uur.
De zwaarste storm van deze eeuw? Als we kijken naar de zwaarste stormen van deze eeuw tot dusver dan zijn dit de stormen van 18 januari 2018 en 28 oktober 2013. Beide stormen waren zeer zwaar met een maximale gemiddelde wind van 11 Beaufort.
In het westen hebben vrijwel alle KNMI-stations een windkracht 10 bereikt en daarmee zal Eunice de boeken in gaan als zware storm. Op Vlieland en de Houtribdijk werd tijdelijk een windkracht 11 gemeten, maar de uurgemiddelde windsnelheid was niet hoog genoeg om Eunice een zeer zware storm te noemen.
Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Dan volgt de storm van 3 januari 1976 en daarna komt dus storm Eunice. Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations.
Alleen de stormen van 3 januari 1976 en 25 januari 1990 waren zwaarder dan Eunice. De zwaarste windstoot tijdens Eunice werd gemeten door weerstation Cabauw, in de provincie Utrecht. De windstoot van 145 kilometer per uur is de zwaarste die ooit landinwaarts is gemeten.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
Storm Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
"Langs de westkust, in Utrecht, Flevoland Friesland en Groningen 100 tot 120 en in het noordwesten en op de Waddeneilanden en het IJsselmeer zelfs 130 kilometer per uur", zegt Hoebert. De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land.
6 november 1921
Tijdens de storm van 6 november 1921 werd de zwaarste windstoot van de afgelopen eeuw gemeten: de wind bereikte een snelheid van 162 kilometer per uur in Hoek van Holland.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Nederland raakt in de ban van zware storm Eunice, die morgen in de middag en avond ons land aandoet en aan de kust tot een zware of zeer zware storm en overal tot zeer zware windstoten met snelheden tot 120, en aan zee 140 of 145 kilometer per uur aanleiding kan geven.
Bekijk het hier. Storm Eunice nadert Nederland. Vanaf 14.00 uur is het alle hens aan dek.
De zware zuidwesterstorm zal in de late namiddag en tijdens de avondspits ons land geselen, met mogelijk dus windschade. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht vanaf 2 à 3 uur in de namiddag tot 6 à 7 uur 's avonds.
Tijdens het hoogtepunt tussen 16:00 uur en 19:00 uur staat langs de westkust en rond het IJsselmeer een zware storm, 10 Bft, met pal aan zee windstoten tussen 120 en 130 km/uur.
Bekijk het hier. Storm Eunice nadert Nederland. Vanaf 14.00 uur is het alle hens aan dek.
Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten, waarbij stormen een naam krijgen. EUMETNET streeft naar een systeem ontwikkeld met stormnamen voor heel Europa. Momenteel zijn er vijf actieve groepen in Europa.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.
Stormen, ze komen meestal een aantal keer per jaar voor. Toch lijkt het voor het gevoel alsof het vaker in de herfst stormt. Van de 66 zware stormen, stormen van tenminste windkracht 10, die ooit zijn gemeten in Nederland kwamen er 21 voor in de herfstmaanden september tot en met november.
De storm Eunice heeft in Nederland aan vier mensen het leven gekost. Op drie plekken in de regio Amsterdam kwam iemand onder een omvallende boom terecht. In een geval ging het om een boom die op een auto terechtkwam, bij een ander werd een fietser geraakt.