De onaangename geur van gekookte spruitjes ontstaat doordat spruitjes zwavel uit de grond opnemen. Een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken kan de zwavelgeur verminderen.
Er zijn verschillende trucjes die je kunt proberen om spruitjesgeur tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken in het water. Die zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt en dat de spruitjes dus ook minder geur afgeven.
"Dus het echte geheim van het koken hiervan is om ze minder dan vijf minuten te koken." U kunt onaangename geuren van Thanksgiving Day nog verder verminderen, zegt Corriher, door uw spruitjes een dag van tevoren te koken. Kook ze iets minder dan vijf minuten, zegt ze, en spoel ze vervolgens af met koud water om het koken te stoppen.
De zaden stinken of zijn beschimmeld
Spruiten moeten minstens twee keer per dag worden gespoeld met een goede hoeveelheid spoelwater om onzuiverheden te verwijderen zodra ze verschijnen . Na het spoelen moeten de zaden goed worden uitgelekt om te voorkomen dat ze in te veel water zitten.
Verspreid je spruitjes gewoon over een bakplaat, zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Verwarm ze op 350 graden Fahrenheit gedurende 10 tot 12 minuten -- dat is vergeleken met je originele braadstuk, dat op 400 graden zou zijn geweest gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
Ten eerste: het zijn niet alleen spruitjes; het zijn alle koolsoorten. Koolsoorten bevatten zwavelverbindingen, die vrijkomen wanneer de groenten in contact komen met water. Licht koken of stomen is geen probleem, maar te lang koken zorgt voor die onaangename zwavelgeur.
Gekookte spruiten kun je, in een afgesloten bakje, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Hier is de sleutel om erachter te komen - GEBRUIK JE NEUS! Als je spruitjes slecht ruiken, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk slecht - EET ZE NIET!
Wondermiddel: azijn met water
Met azijn kun je heel goed nare geuren neutraliseren. Meng gelijke delen water en witte azijn in een spuitfles en spray dit in ruimtes die muf ruiken, zoals de badkamer, keuken of gang. De zure samenstelling van azijn helpt om de moleculen die de vieze geur veroorzaken af te breken.
Even levendig van kleur en smaak, spruitjes hebben een behoorlijke comeback gemaakt als een geliefd favoriet bijgerecht of voorgerecht. Wij raden aan om ze in de magnetron te stomen — deze kleine koolsoorten behouden hun natuurlijke smaak en voorkomen dat ze bruin, papperig en stinkend worden .
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Spruitjes bewaren
Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.
Het kunnen heel goed natuurlijke wortelharen zijn die zich ontwikkelen op radijs-, broccoli-, koolzaad-, boerenkool-, maïs- en zonnebloemspruiten. Deze donzige wortels zijn het meest zichtbaar in de eerste dagen van de teelt. Als de spruiten ruiken naar verse sla, dan weet je vrijwel zeker dat het dons gewoon gezonde wortels zijn.
Je favoriete voedingsgroenten en bijgerechten kunnen ook een onverwachte geur veroorzaken. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool, spruitjes en bloemkool geven zwavelzuur af . Deze geur wordt versterkt door zweet, adem of gas.
Je kunt een kom met azijn in een ruimte plaatsen of azijn gebruiken bij het schoonmaken om geuren te verminderen. Citroen heeft een verfrissende geur en de natuurlijke zuren kunnen geuren absorberen en neutraliseren. Je kunt bijvoorbeeld een halve citroen uitknijpen in een ruimte om een frisse geur te verspreiden.
U kunt baking soda gebruiken, droog of opgelost in water , om geuren te absorberen en voorgoed van nare geuren af te komen. Strooi baking soda op zware meubels, zoals matrassen, banken, stoelen en tapijten. Laat het poeder minstens een uur zitten.
Je kunt je spruitjes van tevoren koken en ze opwarmen in de magnetron als je weinig ruimte op het fornuis hebt . Of je kunt gehalveerde of gevierendeelde spruitjes van tevoren koken en ze zachtjes opwarmen met wat boter in een pan. Ingrediënten die je aan gekookte spruitjes kunt toevoegen zijn geschaafde of gehakte amandelen, gehakte hazelnoten en natuurlijk kastanjes.
Bladgroenten
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.