Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Meestal gebruik je een molton en hoeslaken om je matras te beschermen. Leg ten eerste je molton op je topmatras en span deze over de topper heen. Dat gaat heel eenvoudig, want de molton bevat genoeg elasticiteit. Bovendien is een topmatras veel dunner – gemiddeld 7 cm - en daarom lichter dan een matras.
Als je een topper hebt die hoger is dan 12 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslakens wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat. Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen. Het matras vormt zich dan namelijk naar je lichaam, waardoor je lekkerder ligt.
Naast het feit dat uw slaapcomfort toeneemt, ziet het er voor het oog ook direct een stuk luxer uit. Een topper, ook wel topdekmatras, oplegmatras of dekmatras genoemd, is een dun matras wat bovenop het reguliere matras geplaatst wordt. Ze zijn leverbaar in verschillende soorten en maten.
Laat je matras of topper 24 uur lang rusten zodat het volledig uitgezet is.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Een liefdesbrug is een tussenstuk van schuimrubber dat je tussen twee matrassen klemt. Er zijn verschillende namen voor: matraswig, bedbinder, T-stuk of in het Frans: pont d'Amour. Met een liefdesbrug of bedbinder maak je van twee matrassen één matras.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Lig je meestal alleen in een 2-persoonsbed, dan kun je het best voor een 2-persoonsmatras kiezen. Voor 2 personen kunnen 2 losse matrassen handiger zijn. Bijvoorbeeld als: Je bedpartner een heel ander postuur en/of lichaamsgewicht heeft dan jij.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende. Wordt er een ander soort schuim gebruikt dan is het goed om een keer per half jaar je matras te draaien of keren.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Een topmatras voegt een extra laagje comfort toe, ideaal als u bijvoorbeeld een (te) hard matras heeft en deze met een topmatras wat zachter/comfortabeler kan maken. Bijvoorbeeld bij de stugge matrassen van een caravan of camper wordt de topmatras vaak ingezet.
Koudschuim is op dit moment het meest innovatieve schuim. Het is flexibel en bovendien elastisch waardoor het een ongekende mate van zowel ondersteuning als comfort biedt. Latex is daarentegen ook flexibel maar heeft een lagere puntelasticiteit. Hierdoor sluit het matras minder goed aan uw lichaam aan.