Dat kan vervelend zijn. Slapende handen, voeten, armen en benen worden veroorzaakt door druk op een zenuw of zijn doorbloeding. Met osteopathie kan de druk worden weggenomen en de doorbloeding weer worden gestimuleerd. Kortom: osteopathie maakt jouw slapende ledematen weer wakker!
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
Zet de benen naast elkaar en zorg dat je armen vanaf je schouders naar beneden wijzen.Probeer te voorkomen dat je op de armen gaat liggen tijdens het slapen. Als je vaak 's nachts last hebt van slapende ledematen dan is het belangrijk om het matras eens goed onder de loep te nemen.
Het gevoel kan soms onmiddellijk genormaliseerd zijn maar vaak duurt het enkele weken tot maanden alvorens dit weer helemaal normaal is.
Er is dus niks mis met je hersenen, je zenuwen of je bloedvaten. Ze konden alleen tijdelijk even niet meer goed samenwerken doordat je geliefde op je arm in slaap is gevallen (daar is zelfs een naam voor: paralyse des amoureux). Het is ook niet zo dat een slapend been eerder breekt als je erop gaat staan.
Voorzichtig opstaan
Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen.
Het fenomeen van een slapende of een verlamde arm bij het wakker worden noemen we 'paresthesie'. Het is een zwaar of tintelend gevoel in je arm of deze kan zelfs helemaal gevoelloos zijn. Een akelig gevoel, maar gelukkig is het meestal ongevaarlijk.
Oorzaak slapende arm
Het slapen van de arm begint als de doorbloeding van de arm langdurig wordt afgeknepen of doordat de zenuwen ervan worden afgekneld. Daardoor gaan er geen prikkels meer naar de hersenen en kunnen de hersenen de spieren niet langer aansturen. Hierdoor voelt het dus alsof je arm verlamd is.
Door het uitvoeren van herhaaldelijke bewegingen, zoals het bedienen van een computer, kan je hand of pols geblesseerd raken. Dit veroorzaakt pijn en tintelingen. Deze klachten verdwijnen meestal als je je hand en arm minder belast.
Aan de binnenzijde van de pols zit een tunnel waar een zenuw en pezen door lopen: de carpale tunnel. Is deze tunnel te nauw, dan raakt een handzenuw in de knel. Dit kan pijn, tintelingen en/of een doof gevoel geven in uw duim, vingers en handpalm. U kunt minder kracht hebben in uw hand.
Heb je hele heftige tintelingen, pijn en krachtsverlies in je arm of hand, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je dan doorverwezen moet worden voor verdere onderzoek.
'Als je op je linkerzijde slaapt dan wordt er minder druk uitgeoefend op de kringspier van je slokdarm,' zegt dokter en slaapspecialiste Priyanka Yaday. Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten.
Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt de middenhandszenuw in de pols bekneld. Deze zenuw loopt door een tunnel en wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld. Dit geeft een prikkelend en pijnlijk gevoeld in de handpalm en vingers.
Als u last heeft van uitvalsverschijnselen, kunt u gedurende een aantal minuten last hebben van tintelingen, krampen, vlekken in uw zicht, problemen met spreken of het schokken van uw ledematen. Vaak verdwijnen de klachten na een aantal minuten.
Het slapende gevoel is tijdelijk
Zo heb je de 'zaterdagavond-paresthesie', waarbij iemand met een arm over een leuning in slaap is gevallen (na te veel drank, bijvoorbeeld). “De radiale zenuw in je arm wordt verdrukt, waardoor je arm gevoelloos en slap wordt,” zegt dokter Larry Burchett.
Gemiddeld slapen we 32 jaar van ons leven. Waarom slapen we überhaupt? Wie 90 jaar oud wordt slaapt ongeveer 32 jaar van zijn of haar leven. Maar we slapen tegenwoordig steeds minder.
Het is niet gevaarlijk. Al raden we je af om meteen rond te crossen op een slapende voet. Door het verdoofde gevoel sta je tijdens de eerste stappen iets minder stabiel, waardoor je je evenwicht kunt verliezen. Rustig wakker worden is dus de boodschap!
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
Genoeg slaap, bezig zijn met iets anders en ontspanning kunnen helpen om minder pijn te ervaren. Een fysiotherapeut en een ergotherapeut kunnen ook helpen. Medicijnen helpen niet bij iedereen goed en geven vaak bijwerkingen.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Slechts vijf procent van de Nederlanders slaapt op de buik. Veel mensen denken dat zij op de buik slapen, maar slapen eigenlijk op hun zij. De drie meest voorkomende slaaphoudingen zijn: rugslaper, zijslaper en buikslaper.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Gevoelloosheid en tintelingen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van over- of onderbelasting van de hand. Wanneer de hand of pols te lang in een 'verkrampte' houding zijn, kan de zenuw naar de hand knel gaan zitten en tintelende handen veroorzaken. Ook kan er lokale druk op een zenuw zijn.
Heb jij vaak last van tintelende lippen of een verdoofd gevoel in je lip? Raadpleeg dan altijd jouw huisarts, deze persoon kan met jou onderzoeken waardoor het ontstaat en of het wel of niet een ernstig verschijnsel is. Wanneer jouw lippen droog zijn, kunnen ze gaan tintelen.